Spriensma legt tegen de krant uit dat het gas uit Groningen zowel voor Nederland als het buitenland wordt gewonnen. In de hoogtijdagen van de Groningse gaswinning kwam 12,5 procent van de om en nabij 400 miljard kubieke meter gas die Europa elk jaar nuttigde uit Groningen. Maar die hoogtijdagen zijn al weer jaren achter ons. Waar er in 2013 nog 54 miljard kubieke meter gas uit de Groningse bodem kwam, was dat in 2018 20 miljard kubieke meter en komend gasjaar 2022-2023 staat nog maar 2,8 miljard kubieke meter op de planning.
Behoorlijke verschillen dus en de kleine beetjes extra gas die ‘we’ dan willen winnen zullen in het niet vallen op de Europese gasmarkt. Daarnaast is er op moment helemaal geen tekort nog aan gas. Nederland heeft naar alle waarschijnlijkheid nog tot en met februari genoeg opgeslagen gas.
En bestaat er een manier om nog wat gas te winnen dat voor de Groningers prima is? Volgens Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) niet. Zo’n 13.000 huizen zijn nog niet versterkt en lopen risico in te storten bij een nieuwe beving. Daarnaast levert het vooruitzicht op meer bevingen ook gezondheidsproblemen op zoals stress.
Volgens SodM-woordvoerder Cynthia van Heijnen is er dus geen manier waarop meer gaswinning voor Groningers dragelijk is. Maar dat het gesprek over het winnen van meer Gronings gas weer op tafel ligt, begrijpt Van Heijnen ergens wel. Aardbevingen in Groningen blijven toch iets abstracts en vers voor de meeste Nederlanders.
Foto: Provincie Groningen
Nieuws
Waarom het opengooien van de Groningse gaskraan geen uitkomst zal bieden
De energiekosten stijgen, en dat terwijl de koude maanden nog moeten aanbreken. Waar iedereen een aantal jaren geleden het er over eens was dat de gaswinning in Groningen moest stoppen, draait de publieke opinie weer bij. Kunnen we niet een beetje Gronings gas aftappen, op een manier die voor de Groningers ook nog prima is?, wordt er gevraagd. Nee, zegt energie-expert Erik Spriensma tegen Dagblad van het Noorden.
Leestijd: 1 minuut