Nieuws

Wat moet je weten over de jaarwisseling in Groningen?

Met nog een paar dagen op de kalender is het bijna zover, dan telt Groningen af naar 2024. Wat moet je weten over de jaarwisseling? Hieronder vind je een overzicht.


Leestijd: 2 minuten

Aftelmoment Grote Markt

Op oudejaarsavond is de Grote Markt voor het tweede jaar op rij het decor van Groningen Telt Af. Tijdens dit evenementen tellen duizenden Groningers samen af naar het nieuwe jaar.

Op de vernieuwde Grote Markt is een podium te vinden waar verschillende DJs en artiesten zullen optreden. Dit gaat gepaard met een spectaculaire luchtshow met licht en lasers vanaf het dak van het Forum.

Ook burgermeester Schuiling is bij deze avond aanwezig. Hij zal op het podium het nieuwe jaar inluiden.

Vuurwerkvrije zones

Ondanks dat er dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod geldt, heeft de gemeente wel twaalf vuurwerkvrije zones aangewezen in de stad. Met het aanwijzen van vuurwerkvrije gebieden wil de gemeente mensen, dieren en gebouwen beschermen tegen het gevaar, de schade en overlast van vuurwerk.

Eén van de zones is het stadscentrum. Op de Vismarkt, de Grote Markt, de Nieuwe Markt, de Poelestraat en de direct aanliggende straten mag geen vuurwerk worden afgestoken. Andere zones zijn de gebieden rondom ziekenhuizen, begraafplaatsen, kinderboerderijen en de paardenstallen van de Nationale Politie. Op de website van de gemeente is een compleet overzicht te vinden.

Afval

Van 27 december tot 2 januari sluit de gemeente prullenbakken en papier- en textielcontainers in de Groningse wijken. Deze zijn namelijk vaak het slachtoffer van vandalisme door vuurwerk. De gemeente vraagt daarom inwoners om oud papier en textiel tijdelijk thuis te bewaren.

De feestelijkheden van zowel de jaarwisseling als kerst gaan gepaard met afval. Een voorbeeld hiervan is frituurvet dat rond de jaarwisseling veel wordt gebruikt voor het bakken van oliebollen. Dit mag niet weggegooid worden bij het reguliere afval, maar moet worden ingeleverd bij speciale inleverpunten die te vinden zijn op de afvalkaart van de gemeente.

Na de jaarwisseling zijn ook medewerkers van stadsbeheer te vinden in de wijken voor het ophalen van kerstbomen en vuurwerkresten. Op de afvalwijzer van de gemeente is te zien wanneer dit gebeurt bij jou in de wijk.