De plannen liegen er niet om. In 2030 wil RWE voor haar huidige kolen-en biomassacentrale alleen nog maar biomassa gebruiken. Daarnaast wil de energiereus CO2 afvangen en opslaan en een batterij- en zonnepark met een vermogen van 400 megawatt hebben staan in de Eemshaven. Tevens wil het bedrijf waterstof gebruiken om energie op te slaan. Bij elkaar een miljardeninvestering van het Duitse concern.
RWE houdt zich al meer dan 120 jaar bezig met energieproductie en lobbyt al jaren met een plan om de centrale in de Eemshaven te verduurzamen, zoals voor een vergunning om CO2 af te vangen en meer biomassa te gebruiken voor de energieproductie.
Het is niet toevallig dat RWE juist in de Eemshaven zoveel investeert. Tabak is er van overtuigd dat het gebied uitermate geschikt is als energie- en waterstofhub, vanwege de ruimte, de ligging aan zee en de aanwezigheid van het waterstofnetwerk van Gasunie.
CO2-neutraal is onvoldoende
CO2-neutraal worden is onvoldoende, is Tabak van mening. Om binnen de twee graden opwarming te blijven, zullen er volgens hem vanaf 2035 negatieve emissies nodig zijn. “Het is een ding dat wij als samenleving denken dat we de luxe hebben om te kunnen kiezen uit verschillende opties om te verduurzamen. Zo van: we gaan wel windmolens gebruiken, maar geen duurzame biomassa. Die luxe hebben we totaal niet”, benadrukt Tabak. “We moeten alles inzetten om ervoor te zorgen dat we geen CO2 meer toevoegen aan de atmosfeer.”
Nieuws
“We moeten massaal investeren in hernieuwbare energie”
“De provincie Groningen kan in 2035 CO2-negatief zijn.” Dat zei Marinus Tabak vrijdag tijdens een presentatie bij een bijeenkomst van de Commercieele Club Groningen (CCG). De directeur central asset management van de Duitse energiereus RWE vertelde over de plannen om de locatie in de Eemshaven volledig te verduurzamen en er een energie-hub van te maken.
Leestijd: 1 minuut