Nieuws

We zijn toe aan stap vier van het openingsplan, maar wat wordt er nou versoepeld?

Het kabinet heeft vrijdag bekend gemaakt dat we volgende week zaterdag (26 juni) zijn aangekomen bij stap vier van het openingsplan. Er worden dan dus ook weer nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen toegepast. Wat mag er dan weer?


Leestijd: 1 minuut

Haagse bronnen: uitbreiding coronapas, extra maatregelen dreigen voor horeca
Haagse bronnen: uitbreiding coronapas, extra maatregelen dreigen voor horeca

Het komt er volgens demissionair premier Rutte op neer dat alles wat op anderhalve meter kan, ook weer mag. 

Mondkapjesplicht
Voor veel mensen is het belangrijk dat per 26 juni de mondkapjesplicht op veel plaatsen vervalt. Je kunt dan zonder kapje naar de supermarkt of de kapper, want iemand met een contactberoep hoeft geen kapje meer op te doen. Alleen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, in vliegtuigen, op luchthavens, op middelbare scholen en andere plekken waar je absoluut geen afstand kunt houden, moet je een mondkapje blijven dragen. 

Thuiswerken
Sinds maar 2020 is het advies om thuis te werken als dat kan. Vanaf 26 juni mogen we weer meer naar kantoor. Het kabinet adviseert om de helft van de werktijd nog wel thuis te werken. Ook moet je op je werk anderhalve meter afstand houden van collega’s. 

Thuisbezoek en bijeenkomsten
Er is voor thuisbezoek geen maximum aantal mensen meer. Je kunt dus weer een feestje vieren met een grotere groep mensen, mits op anderhalve meter afstand. In parken en op het strand mogen ook weer grote groepen mensen bij elkaar komen. Evenementen zijn dus ook weer toegestaan. 

Kroegen en disco’s
Cafés, kroegen en discotheken mogen weer open en ze mogen ook ‘normale’ sluitingstijden hanteren. In de horeca is wel een checkgesprek verplicht. Schermen op terrassen zijn toegestaan. In discotheken vervalt de anderhalvemeterregel, maar je mag wel alleen naar binnen met een negatieve test of een vaccinatiebewijs. Theaters, bioscopen, poppodia en congrescentra mogen weer open, mits bezoekers afstand houden. 

Sportwedstrijden
Sportwedstrijden, ook voor amateurs, mogen weer. Het publiek moet afstand houden.

Doorstroomlocaties
Alle doorstroomlocaties mogen open. Het gaat om musea, pretparken en kermissen. Wel mag er per vijf vierkante meter maar één persoon zijn.