Uit onderzoek naar kindermishandeling blijkt dat drie procent van de kinderen slachtoffer is van fysiek geweld, verwaarlozing, seksueel misbruik of het zijn van getuige van geweld tussen ouders. Dit betekent dat in iedere klas minstens één kind zit dat slachtoffer is.
De gemeente Groningen investeert de komende jaren fors in een intensievere aanpak om geweld te voorkomen, eerder te signaleren, te melden en duurzaam te stoppen door gezinnen en kinderen die geweld meemaken langer te ondersteunen.
Wat jij kan doen
Een terugkomend onderdeel van de Groningse aanpak is een publiekscampagne rondom de week tegen kindermishandeling. Dit jaar is het thema: Wat jij kan doen. De campagne geeft omstanders handvatten op het moment dat er een vermoeden bestaat dat het bij een kind thuis niet veilig is. “Het signaleren van kindermishandeling is niet alleen iets waar professionals een rol in spelen; hierbij hebben we iedereen nodig. Herkenning is vaak de eerste stap bij het bieden van steun of het geven van hulp”, aldus de organisators van de campagne.
“Heb jij het idee dat een kind het thuis niet fijn heeft? Er zijn veel dingen die je dan kan doen. Erover praten kan een eerste stap zijn naar een oplossing. Bijvoorbeeld door een keer te vragen hoe het echt gaat, te luisteren naar diens verhaal of een app te sturen. Samen kunnen we wat doen tegen kindermishandeling.”
De publiekscampagne vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 26 november. Op watjijkandoen.nl staat meer informatie over wat je als omstander kunt doen in verschillende situaties en bij wie je terecht kan voor advies.