Nieuws

Weekupdate coronacijfers: Aantal nieuwe besmettingen (467) verdubbeld

Het aantal positieve coronatesten in de provincie Groningen is de afgelopen week verdubbeld. Er werden 467 nieuwe besmettingen geregistreerd tussen 16 en 22 september. Een week eerder waren dat er nog 222, zo blijkt uit de cijfers van de GGD. Twee mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis.


Leestijd: 1 minuut

Weekupdate coronacijfers: Aantal nieuwe besmettingen (467) verdubbeld
Weekupdate coronacijfers: Aantal nieuwe besmettingen (467) verdubbeld

Ruim de helft van de nieuwe besmettingen (57%) is tussen de 18 en 24 jaar oud. Er waren 23 personen jonger dan 18 jaar (waarvan 2 jonger dan 12 jaar). Een klein deel (4%) van de nieuwe besmettingen had een vermoedelijke besmettingsbron in het buitenland. 

Bij meer dan de helft van de nieuwe besmettingen lag de vermoedelijke bron in de thuissituatie (huisgenoten) en bij ongeveer een derde bij sociale activiteiten (feesten, horecabezoek, vrijetijdsbesteding zoals sport en studentenactiviteiten). Zo’n 70 procent van de nieuwe besmettingen vindt plaats in de stad Groningen. De GGD spreekt opnieuw van een forse stijging in het aantal nieuwe besmettingen ten opzichte van de voorgaande weken. 

Aantallen omhoog geschoten
In totaal zijn nu 1.367 inwoners van Groningen positief getest. Tussen begin maart en 1 september ging het om 610 besmettingen. Sindsdien is het aantal positieve testen omhoog geschoten. De stijging in het aantal positieve tests heeft nog niet geleid tot heel veel ziekenhuisopnames en overleden patiënten. Dat komt vooral omdat jonge mensen meestal milde klachten krijgen. Twee Groningers zijn opgenomen in het ziekenhuis, waarvan één op de intensive care. 

Weer iets meer coronatesten
In de teststraten van de GGD zijn afgelopen week 5.630 inwoners van Groningen getest. Daarvan bleken er 333 positief en dat is 5,9 procent. Een week eerder lag het aantal coronatesten op 5.257 en toen bleek 3,0 procent positief. 

Alarmfase ‘zorgelijk’
Woensdagavond werd bekend dat de Veiligheidsregio een dezer dagen naar alarmfase ‘zorgelijk’ gaat. Er is een grote kans dat de coronamaatregelen worden aangescherpt.