Nieuws

Weekupdate coronacijfers: Flinke stijging (>65%) van het aantal nieuwe besmettingen

Het coronavirus heeft de afgelopen week flink om zich heen gegrepen in de provincie Groningen. Er kwamen tussen 7 en 13 oktober zo’n 1.002 nieuwe positieve testen bij. Een week eerder waren dat er 603. Dat blijkt uit de wekelijkse update van de Groningse GGD.


Leestijd: 1 minuut

Corona: 43 nieuwe besmettingen, bezetting Groningse ziekenhuizen iets afgenomen
Corona: 43 nieuwe besmettingen, bezetting Groningse ziekenhuizen iets afgenomen

In totaal is het virus sinds het uitbreken van de epidemie bij 3.511 inwoners van de provincie vastgesteld. De gemeente Groningen is goed voor 2332 besmettingen, gevolgd door Westerkwartier met 250 besmettingen. Er kwamen sinds maart 22 patiënten te overlijden en dat is eentje meer dan vorige week. In de afgelopen week lag het aantal besmettingen in de stad Groningen op 220 per 100.000 inwoners. Maar ook in de rest van de provincie wint het virus aan kracht, namelijk met 100 tot 120 besmettingen per 100.000 inwoners. Ondanks dat er een flinke concentratie in de stad is, verspreidt het virus zich dus ook over de rest van de provincie. 

Verschuiving naar hogere leeftijdscategorie
De GGD Groningen ziet verder een verschuiving in de besmettingen naar een hogere leeftijdscategorie. De afgelopen maanden deed meer dan de helft van de besmettingen zich vooral voor bij jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Nu is 40 procent van de positief getesten tussen de 20 en 29 jaar. Ongeveer een derde is tussen de 30 en 65 jaar. Ruim vijf procent van de besmettingen is boven de 70 jaar. 

Bron vooral thuis
De GGD weet van 20 procent van de nieuwe besmettingen wat de vermoedelijke bron is. Het gaat daarbij om 65 procent aan besmettingen in de huiselijke sfeer. Vrijetijdsbesteding als sport, studentenactiviteiten en vriendenbezoek is goed voor 15 procent. Eenzelfde percentage besmettingen vindt plaats op het werk. Zo’n 8 procent van de gevallen doet zich voor in instellingen voor langdurige zorg. 

Veel meer testen
Op de GGD-testlocaties zijn afgelopen week 9.785 mensen getest en dat is veel meer dan de 6.028 testen van een week eerder. Afgelopen week werden 914 mensen positief getest en dat is een percentage van 9,3 procent. Een week eerder waren 564 Groningers positief en dat was een percentage van 9,4 procent.