Nieuws

Weekupdate coronacijfers: Iets minder nieuwe besmettingen dan vorige week

In de provincie Groningen zijn de afgelopen week (29 september tot en met 6 oktober) 603 inwoners positief getest op het coronavirus. Een week eerder lag dat aantal op 632. Wel overleed er iemand in Groningen, waardoor het sterftecijfer door corona nu op 21 staat. Dat blijkt uit de cijfers van het nieuwe coronadasboard van de Groningse GGD.


Leestijd: 1 minuut

Weekupdate coronacijfers: Iets minder nieuwe besmettingen dan vorige week
Weekupdate coronacijfers: Iets minder nieuwe besmettingen dan vorige week

Sinds het uitbreken van de epidemie zijn er 2.509 inwoners van de provincie Groningen positief getest op het virus. 

Vooral jongeren
Bijna vijftig procent van de nieuwe besmettingen is tussen de 20 en 29 jaar oud. Zo’n vijftien procent is jonger dan 20 jaar, waarvan 2,3 procent tussen de 5 en 14 jaar. Tweederde van de positieve testen komt vanuit de gemeente Groningen, maar het virus verspreidt zich wel verder over de provincie. 

Huiselijke kring
In een kwart van alle positieve testen is bekend wat de bron van de besmetting is. Het gaat dan bij zestig procent om de thuissituatie. Vrijetijdsbesteding zoals sport, studentenactiviteiten en vriendenbezoek werd in 16 procent genoemd als vermoedelijke bron.

Sterftecijfer naar 21
Er is in de afgelopen week 1 nieuw overlijden ten gevolge van een bewezen corona-infectie gemeld in de provincie Groningen. Het totale aantal overlijdens sinds het begin van de epidemie komt daarmee op 21 in de provincie Groningen.

Meer testen
Op de GGD-testlocaties zijn de afgelopen week 6.028 mensen getest en daarvan bleken 564 positief (9,4 procent). Een week eerder werden er zo’n 400 testen minder gedaan (5.630) en toen was 8,7 procent positief (486). De rest van de positieve testen is bijvoorbeeld gedaan bij huisartsen of in het ziekenhuis. 

Nieuw dashboard
De GGD Groningen heeft op woensdag 7 oktober een nieuw dashboard gelanceerd met meer cijfers over de coronabesmettingen. Op elke woensdag wordt er rond 12.00 uur een duiding over de cijfers geplaatst. De GGD maakt daarbij vanaf nu gebruik van de cijfers van het RIVM. Tot nu toe gebruikte de GGD de eigen cijfers, die vervolgens doorgegeven worden aan het RIVM. Daarin treedt echter wel een vertraging op.