Nieuws

Weinig weerstand in Groningen voor defensieplannen munitieopslag

Defensie is op zoek naar ruimte voor nieuwe munitieopslag en heeft hiervoor meerdere plekken op het oog. Terwijl acht andere locaties weerstand ondervinden van gemeenten en bewoners, lijkt de provincie Groningen minder tegenstand te bieden, meldt de NOS.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Archief Groninger Internet Courant
Foto: Archief Groninger Internet Courant

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg benadrukte eerder deze maand de toenemende gevaren in de wereld, wat vraagt om uitbreiding van de defensiecapaciteit. Nederland speelt een cruciale rol in deze plannen vanwege zijn strategische ligging en grote havens. Daarnaast lopen andere NAVO-landen tegen de grenzen van hun opslagcapaciteit aan.

Voor de grootschalige opslag van munitie heeft Defensie zeventig hectare nodig. De locatie moet goed bereikbaar zijn via hoofdwegen, binnenvaart en spoorwegen, en moet bij voorkeur in een dunbevolkt gebied liggen, weg van laagvliegroutes.

Minder weerstand in Groningen, elders meer bezwaar

In de provincie Groningen is er relatief weinig tumult rondom de plannen. Defensie zoekt hier niet naar grootschalige depots, maar alleen naar kleinere opslagplaatsen die sneller vervoerd en gebruikt kunnen worden, mede vanwege de goede toegang tot de Eemshaven.

Anderen gemeenten die overwogen worden voor het plaatsen van grootschalige depots zijn minder enthousiast over de plannen. Bewoners van Buren, Dalfsen, Dinkelland, Dronten, Zevenaar en Bronckhorst minder enthousiast vrezen onteigening en strenge veiligheidsregels die huizen en bedrijven kunnen treffen. Bewonersverenigingen voeren actief campagne tegen de plannen.

Programma Ruimte voor Defensie

De zoektocht naar nieuwe munitieopslagplaatsen is onderdeel van het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. Dit programma onderzoekt de mogelijkheden om de benodigde ruimte voor defensie-uitbreiding te realiseren en omvat naast munitieopslag ook nieuwe oefenterreinen, laagvlieggebieden voor helikopters en landingsbanen omvat.

Lees hier het hele artikel van de NOS.