In de brief stellen de wetenschappers dat er bij hen wel plek is voor Täuber. Zij was de afgelopen twee jaar medevoorzitter bij het Centre for Gender Studies, schrijven de academici, die haar omschrijven als een “gewaardeerde collega, docent, onderzoeker en vriendin.”
Täuber zou ontslagen zijn omdat ze zich uitsprak tegen discriminatie van vrouwen aan de universiteit. Ook bekritiseerde ze het diversiteitsbeleid van de universiteit, waarvan ze vindt dat het averechts werkt. In mei 2019 schreef ze op basis van haar eigen ervaringen bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) een artikel in het wetenschappelijk vakblad Journal of Management Studies. Daarin beschreef ze hoe programma’s die bedoeld zijn om vrouwen vooruit te helpen, hen juist kunnen hinderen.
De kritiek viel zo slecht bij Täubers superieuren dat de universiteit haar uiteindelijk ontsloeg. De rechter keurde het ontslag goed, vooral omdat de arbeidsrelatie inmiddels te zeer was verstoord. In de rechtszaak eiste Täuber onder meer dat de RUG een andere positie voor haar zou zoeken binnen de universiteit. Dat zou niet zijn gebeurd.
De wetenschappers schrijven in de brief dat de universiteit niet haar best heeft gedaan om een andere werkplek voor haar te zoeken. Ze zouden de universiteit gevraagd hebben of het mogelijk was dat Täuber bij het Centre for Gender Studies aan de slag kon, maar kregen daarop ‘nul op het rekest’.
De briefschrijvers roepen het bestuur van de RUG op het ontslag terug te draaien. “Wij zijn solidair met Dr. Täuber en haar ontslag betekent een gemis voor de intellectuele, wetenschappelijke en educatieve gemeenschap van de RUG. Wij hopen dat het universiteitsbestuur zich wil bedenken, aangezien Täubers expertise een welkome toevoeging aan het Centre for Gender Studies en de minor gender and diversity.”
Ook studenten komen in opstand. Een groepje van zo’n vijftig studenten protesteerde woensdagmiddag in de hal van het Academiegebouw.