Nieuws

Wie komen er in aanmerking voor waardedalingsregeling woningen? Check het hier!

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen heeft de postcodes bekend gemaakt, waar schade door waardedaling als gevolg van aardbevingen wordt vergoed. Ook is bekend wanneer de huiseigenaren die compensatie kunnen aanvragen.


Leestijd: 2 minuten

Groningse volksvertegenwoordigers bespreken parlementaire enquête morgenavond in Delfzijl
Groningse volksvertegenwoordigers bespreken parlementaire enquête morgenavond in Delfzijl

Eerder al werd bekend gemaakt in welke gemeentes de waardedalingsregeling van kracht zou worden. Toen is meteen ook al gezegd dat niet meteen alle huizen in die gemeente in aanmerking komen. Nu is een gespecificeerde lijst op postcode naar buiten gebracht, waarbij ook te zien is hoe hoog de waardedaling ongeveer is. 

De waardedaling in de gemeente Groningen loopt uiteen van 2,7 procent tot 12 procent. In de rest van het aardbevingsgebied gaat het ook om dergelijke percentages. In Loppersum loopt de waardedaling uiteen van 5,5 tot 18,4 procent. 

Wanneer kom je in aanmerking voor compensatie?
Als je een woning in een genoemd postcodegebied (bekijk de postcodes hier) in bezit had in de volledige periode van 16 augustus 2012 tot 1 januari 2019, dan kom je in aanmerking voor vergoeding van waardedaling. Als je je woning alleen in een deel van die periode in bezit had, dan berekent het IMG of ook in die specifieke periode er waardedaling is geweest. Daarbij kijken ze onder andere of er bevingen zijn geweest in de periode dat je die woning in bezig had. Lees daarvoor onder andere deze toelichting

Wat krijg je?
In principe wordt de waardedaling gecompenseerd. Volgens het IMG is het nog niet verstandig om zelf te gaan rekenen, ook omdat dus belangrijk is in welke periode je eigenaar was en wat de precieze locatie is. Het IMG publiceerde wel onderstaand rekenvoorbeeld: 

Rekenvoorbeeld:

  • Een woning met een WOZ-waarde van €200.000
  • In eigendom ten minste op 16 augustus 2012 tot 1 januari 2019
  • Percentage waardedaling in het betreffende postcodegebied = 7,34%
  • Zonder bevingen was de WOZ dus €200.000 / (100% – 7,34%) = 215.843
  • Uitkering € 15.853 (= 7,92%) plus wettelijke rente vanaf 1-1-2019.

Wanneer kan ik de compensatie aanvragen?
Woningeigenaren in de gemeentes Loppersum en Appingedam kunnen vanaf 1 september hun aanvraag indienen. Op 1 november volgen de eigenaren in de gemeenten Groningen en Het Hogeland. Op 1 januari 2021 volgen de eigenaren in de gemeenten Midden-Groningen, Delfzijl, Aa en Hunze, Oldambt en Westerkwartier. Het gaat daarbij niet om alle woningen in die gemeenten, maar om woningen in 138 specifieke postcodegebieden.

120.000 aanvragen
Deze groepsgewijze fasering is nodig omdat er circa 120.000 aanvragen van (oud)-eigenaren van 95.000 huizen worden verwacht. IMG wil via de koppeling met diverse databanken de procedure zo eenvoudig mogelijk maken. Maar de kans dat een deel ervan handmatig moet worden verwerkt is aanwezig, onder andere omdat niet altijd de gegevens in de databanken kloppen. Met de fasering wordt de kans zo klein mogelijk gemaakt op vertraging. Overigens is ook gewoon mogelijk om later dan de genoemde datums een aanvraag te doen.