Nieuws

Moet WinterWelVaart langer duren?

Tienduizenden hebben afgelopen weekend genoten van het WinterWelvaart. Maandag is het sprookjesachtige evenement weer voorbij. Dat doet de vraag rijzen: zou het niet een idee zijn om WinterWelvaart te verlengen en uit te bouwen? Het zou, ook voor de Groningse winkels, misschien een welkome impuls zijn wanneer we het een week, of misschien wel langer, zouden kunnen laten duren.


Leestijd: 1 minuut

WinterWelwaart is hét winterevenement van Groningen. Het wordt gevormd door twintig historische schepen die dan aanleggen aan het mooiste stukje binnenstad van Groningen. De schepen zetten vooral de A in het zonnetje: de Abrug, de Akerk, de Hoge, Lage en Kleine der A en Museum aan de A.

Het was dit weekend de zestiende keer dat het werd gehouden. Niet alleen in de stad, maar ook elders in de provincie Groningen, waar de schepen andere weekenden al afmeerden.

Gezien het succes zou je je kunnen afvragen of het niet zou kunnen worden uitgebouwd. Want WinterWelvaart laat zien waar Groningen in Nederland uniek in is: namelijk als stad die is gegroeid langs een kleine rivier, waar in vroegere eeuwen schepen een belangrijke rol in speelden. De prachtige huizen langs de A herinneren er nog aan.

Andere steden, met name in Duitsland, hebben wekenlang durende kerstmarkten. In Groningen komen kerstmarkten niet echt van de grond, ondanks vele pogingen. Maar we hebben wel WinterWelvaart. Zou het, als het logistiek mogelijk is, niet een idee zijn om daar een evenement van te maken dat minimaal een week duurt? Dat zou veel extra bezoekers naar de stad kunnen lokken. En de Groningse ondernemers kunnen wel een extra impuls gebruiken.

Maar of het haalbaar is of niet: de organisatie van WinterWelvaart verdient in elk geval een groot compliment voor het feit dat ze erin geslaagd is Goningen een evenement te bezorgen waarin de stad zich van haar allermooiste kant te laten zien. Een evenement bovendien dat naadloos aansluit bij de geschiedenis van Groningen, als unieke stad aan het water, met verbinding aan de zee, met internationale contacten dankzij de zeeverbindingen, en krachtig in haar relatieve isolement in Nederland. Precies zoals het vandaag de dag ook nog zo is.

(Foto’s: Raymond Bos).