Nieuws

Wordt Groninger Bart Joling de Minister van de Nieuwe Economie?

De Groninger Bart Joling is in de race om te worden verkozen tot de Minister van de Nieuwe Economie. Die ‘minister’ vormt straks hét gezicht van iedereen die tempo wil maken richting de nieuwe economie, waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. “Ik wil graag het verschil maken”, zegt Bart Joling, die nog op zoek is naar stemmen.


Leestijd: 1 minuut

Wordt Groninger Bart Joling de Minister van de Nieuwe Economie?
Wordt Groninger Bart Joling de Minister van de Nieuwe Economie?

De verkiezing van Minister van de Nieuwe Economie is een initiatief van ondernemersbeweging MVO Nederland. Als uithangbord komt de ‘minister’ aan tafel bij de politieke beslissers in Den Haag. Ook krijgt hij of zij kans om een visie op een landelijk podium te laten horen. 

Wereld beter maken
Bart Joling is eigenaar van Ten Stripes, een marketingbureau met een duurzaam karakter. “Met Ten Stripes besloten we ons te richten op duurzame bedrijven of bedrijven met duurzame ambities. Omdat we de nieuwe economie groter willen maken dan de traditionele economie (onze missie), en bedrijven die de wereld beter willen maken willen helpen groeien en bloeien.”

Groene oorden
Duurzaamheid kreeg de afgelopen twee jaar steeds meer vorm bij Ten Stripes. “En dat is waar het over gaat, in de nieuwe economie: kleine stapjes met grote impact”, zo vindt Joling. “Duurzame stappen hoeven niet groot te zijn. Daardoor worden ze verlammend, onrealistisch, niet haalbaar. Juist de kleine stappen, de kleine successen, daarmee gaan we het verschil maken!” Joling zet in op het meetbaar maken van impact op mens, milieu en economie. Hij wil onder andere dat afvalbedrijven gaan verduurzamen, van steden groene oorden maken, en technologie slimmer inzetten. Lees hier zijn hele verkiezingsprogramma.

Eerst: halve finale
Tot 31 december kun je stemmen op één van de kandidaten. Op 15 januari 2021 is er vervolgens een halve finale met 21 kandidaten. Zij moeten pitchen voor een jury met onder andere Prins Carlos, Jeroen Smit en Jan Terlouw. Op basis daarvan worden drie finalisten gekozen, die op 25 januari met elkaar in debat gaan. Bezoekers, kijkers en de jury bepalen dan de Minister van de Nieuwe Economie. 

Je kunt hier stemmen op Bart Joling, of een van de andere kandidaten.