Nieuws

Zeehondencentra slaan alarm over toename aantal verstrikte zeehonden

Zeehondencentra in Nederland, waaronder die van Pieterburen, slaan alarm over de toename van het aantal zeehonden dat verstrikt raakt in zwerfafval. Boosdoeners zijn onder meer ‘spooknetten’ en wensballonen.


Leestijd: 2 minuten

Het Seal Response Team, opgericht door de drie opvangcentra in Nederland, kreeg afgelopen jaar 77 meldingen van verstrikte dieren. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van de 38 waarnemingen in 2023.

Juist vanwege de stijgende aantallen van verstrikte dieren werd in 2022 het Seal Response Team opgericht, een initiatief van de drie Nederlandse zeehondencentra – Ecomare, Zeehondencentrum Pieterburen en A Seal. Dit team van speciaal opgeleide dierverzorgers en dierenartsen zet zich in om verstrikte zeehonden te bevrijden en hun overlevingskansen te vergroten.

Alarmbellen

De cijfers over 2024 laten een verontrustend beeld zien: er werden 77 meldingen van een verstrikte zeehond gemaakt. Eén zeehond wist zichzelf te bevrijden. Bij dertig dieren konden zeehondenwachters ter plekke ingrijpen en de dieren direct bevrijden uit hun benarde positie.


In totaal 31 dieren werden na de eerste melding niet meer gevonden. De situatie van deze zeehonden is onbekend. Zeven zeehonden hebben de verstrikking niet overleefd. Vier zeehonden waren slecht aan toe, maar kregen een tweede kans in een van de opvangcentra.

Wensballon

Een voorbeeld hiervan is zeehondenpup Balloon, die zonder moeder werd gevonden terwijl ze sabbelde op het scherpe koord van een wensballon. De zeehondenwachter kon het ter plekke uit haar keel verwijderen, maar ze is wel voor controle naar Zeehondencentrum Pieterburen gebracht. Ze had geen permanente schade opgelopen en kon na enkele maanden zorg gezond weer worden vrijgelaten.

Oorzaak

De grootste oorzaak van verstrikkingen zijn zogeheten ‘spooknetten’: stukken visnet die losraken en in zee blijven drijven. Dit gebeurt wanneer netten haken aan een object onder water en scheuren. Hoewel vissers, strandopruimers en duikinitiatieven zoals Duik de Noordzee Schoon een belangrijke rol spelen bij het verwijderen van dit afval, blijft er nog altijd veel achter. Dit afval vormt een blijvend risico voor zeehonden en andere dieren.

Seal Response Team

Het Seal Response Team is opgericht om direct hulp te bieden aan verstrikte zeehonden. Omdat deze dieren vaak minder mobiel zijn, blijft de kans groot dat zij in de buurt van eerdere meldingen worden aangetroffen. Het team vaart meerdere keren per jaar uit naar deze locaties om de zeehonden te bevrijden en is afhankelijk van donaties.