Nieuws

Zeehondencentrum vangt recordaantal ‘verstoorde’ pups op

Het Zeehondencentrum in Pieterburen heeft tot nu toe een recordaantal zeehondenpups opvangen die door toedoen van mensen in de problemen zijn gekomen. Doordat de diertjes geaaid worden, ze opgepakt worden voor foto’s, honden in de buurt komen of er zelfs stenen worden gegooid, gaat de moeder er vandoor en komt dan niet meer terug. De hulpeloze pup blijft dan alleen achter, aldus het Zeehondencentrum.


Leestijd: 1 minuut

Tot nu toe zijn er 33 zeehondenpups opgevangen. Tien daarvan, een derde dus, kwam in de problemen door het gedrag van mensen. Niet eerder waren het er zo veel, zegt het centrum verwijzend naar vorig jaar, toen er ‘slechts’ 3 pups moesten worden gered als gevolg van acties van omstanders. Het centrum vermoedt dat het warme weer een rol speelt: er zijn nu meer mensen op de stranden.

Het Zeehondencentrum benadrukt dat het aanraken van zeehonden, zelfs de kleine pups, niet zonder gevaar is. “Het zijn de grootste roofdieren van Nederland. Zeehonden hebben een krachtige beet die bij mensen tot heftige ontstekingen kan leiden. Een zeehondenbeet moet met speciale antibiotica behandeld worden”, aldus het centrum. “In twee gevallen werden pups in de armen van kinderen geplaatst voor een foto. Een groot risico voor zowel mens als dier.”