Nieuws

Zernike Campus vanaf 1 augustus rookvrij

De Zernike Campus moet vanaf 1 augustus helemaal rookvrij zijn. Vanaf het begin van het nieuwe schooljaar mag er namelijk op geen enkel schoolterrein meer worden gerookt. De hele campus is formeel een ‘schoolterrein’, maar er zal niet worden gehandhaafd bij de bedrijven die op de campus zijn gevestigd.


Leestijd: 2 minuten

Zernike Campus vanaf 1 augustus rookvrij
Zernike Campus vanaf 1 augustus rookvrij

Het rookverbod geldt niet alleen voor de Zernike Campus, maar ook bij het Harmonieplein en het Broerplein, waar de UB en het Academiegebouw gevestigd zijn. Ook de schoolpleinen bij het basis- en middelbaar onderwijs moeten rookvrij zijn. Daar waar je in de stad nog een peuk kunt opsteken als je de hoek om gaat, moet je op de Zernike Campus nogal een stuk lopen om te kunnen roken. 

Volgens de wet moeten de onderwijsinstellingen het rookverbod gaan handhaven. Op fietspaden richting bijvoorbeeld de Zernike Campus staan verschillende waarschuwingen weergegeven. Op veel plekken was al een rookverbod, maar daar werd nog niet gehandhaafd. Mogelijk dat stewards rokende studenten gaan aanspreken. Staatssecretaris Blokhuis heeft eerder al laten weten dat het hem “een lief ding waard zou zijn als er geen boetes uitgedeeld hoeven te worden.” “En er gaan natuurlijk geen inspecteurs ’s avonds na schooltijd in de bosjes liggen om te kijken of er dan iemand staat te roken” zegt hij op de site van de Rijksoverheid. 

Bedrijven hoeven zich geen zorgen te maken, maar ze mogen aanhaken
De verschillende partijen op de Zernike Campus hebben zich gezamenlijk achter de ambitie voor een rookvrije campus gesteld. De bedrijven op de campus hoeven volgens Campus Groningen niet bang te zijn dat het rookverbod op hun eigen terrein wordt gehandhaafd. “Dat is echt aan de bedrijven zelf”, aldus een woordvoerster van de campus. “Dit is natuurlijk wel een mooie kans om aan te haken. Uiteindelijk is Healthy Ageing een speerpunt in Groningen en daar past een compleet rookvrije campus goed bij. Als een bedrijf rookvrij wil worden, dan kijken we of we ze kunnen helpen met cursussen en promotiematerialen.” 

Campus Groningen verwacht mogelijk wel wat overlast van studenten die hun peuk gaan opsteken op de stoep van een bedrijf. “Het zal vanwege corona eerst nog niet zo druk zijn op de campus, maar we houden dat wel in de gaten. We trekken hierin ook samen op met Bedrijvenvereniging WEST”, aldus de woordvoerster van de campus.