Nieuws

Zorgbelang brengt wachtlijsten planbare zorg in beeld

Zorgbelang Groningen en Drenthe gaan in beeld brengen hoe het zit met de wachtlijsten voor planbare zorg in beide provincies. Middels een enquête willen ze informatie verzamelen over welke aandoeningen er op de wachtlijsten staan, hoe lang de wachttijden zijn, en welke gevolgen het uitstellen heeft voor de kwaliteit van leven. De uitkomsten worden gebruikt om zorg in de noordelijke grensregio beter te laten aansluiten op de wensen en behoeften van inwoners.


Leestijd: 1 minuut

In de enquête worden inwoners gevraagd naar hun wensen en ervaringen rond wachtlijsten in de zorg. De enquête wordt verspreid naar aanleiding van het uitstellen van de planbare zorg als gevolg van de coronapandemie.

Oplossingen

Naast de feiten, wil Zorgbelang ook kijken naar de mogelijkheden voor oplossingen. Jolanda Fritsma, projectleider bij Zorgbelang Groningen: “Zijn er alternatieven geboden, is er op zoek gegaan naar een ziekenhuis met kortere wachttijden? Mag dat ziekenhuis ook over de grens liggen als je dan sneller de zorg krijgt die je nodig hebt? Zoals nu mogelijk gebeurt door het opereren van hartpatiënten van het UMCG in Duisburg.”

Inwoners van de provincies Groningen en Drenthe worden van harte uitgenodigd om dit alles te delen via een online vragenlijst, te vinden op de website van Zorgbelang Groningen. 

Common Care

Het onderzoek is onderdeel van het samenwerkingsproject ‘Common Care’. Dit project richt zich op het beter op elkaar afstemmen van zorg in de noordelijke grensstreek van Nederland en Duitsland. De uitkomsten van het onderzoek kunnen hieraan bijdragen waardoor inwoners van deze regio straks sneller en dichtbij huis de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben.