In beeld

7 Tips om duurzamer, comfortabeler en leuker te wonen

Als het gaat om ons huis, willen we allemaal dat het een plek is waar we ons comfortabel voelen, waar we kunnen ontspannen en genieten van ons leven. Daarbij zou het ook nog heel leuk zijn als je de woonlasten zo laag mogelijk kan houden. Er zijn handige manier om dat voor elkaar te krijgen. En wist je dat je ook op een duurzame manier kunt wonen zonder concessies te doen aan comfort en plezier? Wij delen 7 tips met je om voordeliger, duurzamer en leuker te wonen. Of je nu in een appartement woont of een groot huis hebt, deze tips zijn voor iedereen toepasbaar.


Leestijd: 3 minuten

A young boy with a stove burning.
A young boy with a stove burning.

1. Energiebesparing: 

Een van de meest effectieve manieren om duurzamer te wonen is door energie te besparen. Investeer in energiezuinige apparaten zoals LED-verlichting en A+++ elektronica. Zorg er ook voor dat je je huis goed isoleert, zodat warmte in de winter binnen blijft en koelte in de zomer niet ontsnapt. Met de hoge gasprijzen van dit moment is het slim om ook eens te kijken naar alternatieven om je huis te verwarmen, zoals een warmtepomp. Nou kan niet iedereen zich zo’n grote investering veroorloven. Wist je dat een petroleumkachel zoals een laserkachel een heel handig en voordelig alternatief is? Deze kachels zijn veel efficiënter dan andere kachels en verbruiken maar weinig petroleum. Petroleumkachels zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Een laserkachel kun je bovendien makkelijk verplaatsen en daarom in meerdere ruimten in huis gebruiken. Ben je dus op zoek naar een makkelijke en voordelige manier om je huis warmer en comfortabeler te maken, dan is dat een perfecte keuze.

2. Waterbesparing en groene energie: 

Naast energiebesparing is waterbesparing ook belangrijk. Installeer een waterbesparende douchekop en zuinige kranen, repareer lekkende leidingen zo snel mogelijk en gebruik regenwater voor het besproeien van planten in plaats van kraanwater. Daarnaast is het verstandig om over te stappen op groene energieleveranciers die gebruikmaken van hernieuwbare bronnen zoals wind- of zonne-energie. Op deze manier draag je bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en maak je de wereld een stukje groener.

3. Opruimen en minimaliseren:

In onze materialistische maatschappij besteden we ongemerkt enorm veel energie in wat we allemaal ‘willen hebben’. Eigenlijk hebben we veel minder nodig dat we bezitten. Al die spullen moet je ook steeds weer opruimen, ergens plaatsen en schoonmaken. Dit kost meer energie en geld dan je beseft. Ga daarom eens met een rigoureuze ‘bezem’ door het huis en houd alleen die items die je echt gebruikt en waar je blij van wordt. Een minimalistische levensstijl kan niet alleen helpen bij het verminderen van afval, maar ook bij het creëren van een rustige en opgeruimde leefomgeving. Denk daarom goed na over wat je echt nodig hebt. Heb je het niet echt nodig, koop het dan ook niet! Heel eenvoudig. Doe en geef regelmatig spullen weg die je niet meer gebruikt. Een huis met minder items is makkelijker te onderhouden en biedt overzicht. Je zult merken dat dit niet alleen voordelig is voor je portemonnee en het milieu, maar ook voor je gemoedsrust.

4. Duurzaam materiaalgebruik:

Kies bij het renoveren of inrichten van je huis, voor duurzame materialen zoals bamboe, kurk of gerecycled hout. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar kunnen ook een unieke en stijlvolle uitstraling aan je interieur geven.

5. Tuinieren: 

Heb je een tuin of balkon? Maak er dan een groene oase van! Plant bomen en struiken om schaduw te creëren in de zomer en isolatie te bieden in de winter. Op je balkon kun je een mooie klimplant in een pot zetten die dan over de rand en bovenkant van je balkon groeit. Zo creëer je schaduw en sfeer. Kweek je eigen groenten en kruiden in moestuinbakken of verticale tuinen, waardoor je verse producten kunt oogsten zonder verpakking of transportkilometers.

6. Budgetteren

Budgetteren is een slim hulpmiddel om je financiële situatie op orde te krijgen en te houden. Het draait allemaal om het maken van een plan voor je inkomsten en uitgaven, zodat je precies weet waar je geld naartoe gaat. Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje en maak categorieën voor verschillende soorten uitgaven, zoals huur, boodschappen, transport en vrijetijdsbesteding. Bepaal ook jouw financiële doelen, zoals sparen voor een auto of de aflossing van een schuld. Zet alles op papier en stel een realistisch budget op dat past bij jouw inkomen.

7. Gemeenschap: 

Wist je dat Groningen een van de 3 gelukkigste steden in Europa is? Maak jezelf nog gelukkiger en deel het met anderen! Overweeg om lid te worden van een gemeenschappelijke tuin of buurtcoöperatie waar mensen hun kennis en middelen delen om duurzamer te leven. Dit kan variëren van gezamenlijke composthopen tot gedeelde zonnepanelen.

Met een petroleumkachel zit je er warm bij en door deze tips toe te passen, leef je voordeliger, duurzamer en comfortabel. Doen dus!