In beeld

De belangrijkste attributen van Zeus in het oude Griekenland

Op onze site vind je veel nuttige en interessante feiten over Zeus – de grootste god van de Olympus. Het ontwerp van de site is afgestemd op dit thema en zal alle liefhebbers van de mythen van het oude Griekenland aanspreken.


Leestijd: 4 minuten

Zeus had, net als de meeste andere Griekse goden uit de oudheid, zijn eigen speciale attributen waaraan hij gemakkelijk te herkennen was. Onder andere:

  • Aegis. Er zijn twee versies van wat de aegis voorstelde – het kon Zeus schild zijn of zijn mantel. Maar over het algemeen zijn de legenden het erover eens dat de aegis was gemaakt van de huid van de goddelijke geit Amalthea, wiens melk werd gebruikt om de kleine Zeus op het eiland Kreta te voeden. Dit attribuut had een speciale betekenis en diende om de eigenaar te beschermen in de strijd.
  • Adelaar. In veel culturen fungeert de adelaar als een goddelijke vogel en het oude Griekenland vormde daarop geen uitzondering. In dergelijke tradities was een adelaar de voorspeller van de noodlottige oorlog van Zeus tegen de titanen, en later transformeerde de donderaar zelf in deze majestueuze vogel. Hij had ook een vliegende strijdwagen, getrokken door een machtige adelaar, die Zeus gebruikte om door de lucht van de ene plaats naar de andere te reizen. Deze vogel is dus een traditioneel symbool geworden van de heer van Olympus, en nu is hij te zien op veel schilderijen waarop de oude Griekse godheid wordt afgebeeld.
  • Bliksem. Het is moeilijk om de Donderer voor te stellen zonder zijn beroemde wapen, de bliksemschichten. Ze waren erg sterk en hadden de vorm van zigzag of vlamtong. Bliksemschichten werden gemaakt voor de reus van Olympus om hem te helpen de titaan Kronos te verslaan. Zeus gebruikte ze later niet alleen in de strijd, maar ook om ontrouwe onderdanen te straffen.
  • Labrys. Het was een bijl met twee bladen die de tegengestelde kanten van goed en kwaad symboliseerden, wat goed paste bij Zeus, die een formidabel maar eerlijk karakter had.
  • Scepter. Het onderwerp van veel oude Griekse beelden en schilderijen was Zeus die op een troon zat met een scepter in zijn handen. Het is een oud symbool van koninklijke macht dat de suprematie van de Olympiër over zowel de wereld van de levenden als de wereld van de goden en het dodenrijk aangaf.

Het beeld van Zeus in de moderne film

In hedendaagse kunst, films en tv-series wordt Zeus afgebeeld als een statige, machtige man. Zijn goddelijke majesteit is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en in films wordt de donderaar afgeschilderd als iemand met een dominante persoonlijkheid, grote kracht en moed. Maar net als in het oude Griekenland wordt Zeus tegenwoordig niet als een negatief personage beschouwd. Hij is aanmatigend, trots en heeft een gewelddadig humeur en is meedogenloos tegenover zijn vijanden, maar moderne filmmakers ontkennen zijn positieve kwaliteiten niet. Zeus wordt afgeschilderd als een rechtvaardige en barmhartige heerser met mededogen.

Sommige films hebben een komischer beeld van Zeus, maar zijn kracht en macht blijven onveranderd. De rol van de Donderer wordt meestal gekozen voor mannelijke acteurs die lang zijn en een goed figuur hebben. De leeftijd en het uiterlijk van de Olympiër kunnen per film verschillen, maar hij wordt meestal afgebeeld als een man van 40-60 jaar, met lang (vaak grijs) haar en een gezwollen baard. In de regel is hij gekleed in oude Griekse kleding en draagt hij bepaalde attributen zoals een bliksemschicht, een schild, een bijl, enz.

Films waarin Zeus te zien is

Zeus is te zien in veel hedendaagse films en tv-series. Bijvoorbeeld:

  • “Hercules in New York”, 1970.

Hoewel de film draait om Hercules, een zoon van Zeus, speelt de donderaar zelf een belangrijke rol. Hoewel de actie komisch van aard is, wordt Zeus geportretteerd op een manier die doet denken aan de legende.

  • “Strijd der Titanen’, 2010

Dit is een actie-avonturenfilm gebaseerd op de mythen van het oude Griekenland. De film laat goed het overheersende maar rechtvaardige karakter van Zeus zien en de acteur die hem uitbeeldt, Liam Neeson, deed het geweldig in zijn rol.

  • “Percy Jackson en de Bliksem vanger, 2010

De avonturenfilm vertelt het verhaal van hoe een jonge tiener de Donderaar helpt zijn verloren wapen, de bliksemschicht, terug te vinden. De rol van Zeusa wordt gespeeld door de veelgeprezen acteur Sean Bean en wordt overwegend positief neergezet als een dapper en rechtvaardig personage.

  • “Rage of the Titans”, 2012

Deze fantasy film vertelt het verhaal van een tweede oorlog tussen de goden onder leiding van Zeus en de titanen, die uit het dodenrijk tevoorschijn komen om wraak te nemen. Het personage van Thor is ontleend aan de oude mythologie en de film portretteert hem als onbaatzuchtig, dapper en sterk.

  • “Thor: liefde en donder”, 2022

Dit is een van de beste adaptaties, waarin het karakter van Zeus perfect naar voren komt, ook al is hij niet de hoofdpersoon in de film. De rol wordt gespeeld door Russell Crowe, die het dubbelzinnige imago van de donderaar goed wist over te brengen. In deze film toont hij geen kwaliteiten als moed en dapperheid en probeert hij zelfs de hoofdpersonen te hinderen, maar in de mythen van het oude Griekenland vertegenwoordigde de god van de bliksem niet altijd alleen maar goedheid.

Vind meer interessante feiten en nuttige informatie over de god van de donder en de bliksem op onze website.