Inrichting openbare ruimte
In de studie stond de vraag centraal hoe een rolstoelgebruiker een bezoek aan de Vismarkt in hartje Groningen ervaart. Want al heb je de nieuwste elektrische rolstoel tot je beschikking, waardoor het niet aankomt op spierkracht maar slechts op handig manoeuvreren, dan nog ben je voor het overgrote deel afhankelijk van hoe de openbare ruimte is ingericht. Juist de Vismarkt vormt daarbij een behoorlijke uitdaging, omdat hier daadwerkelijk sprake is van een markt, die vaak wat extra barrières opwerpt voor mensen met een fysieke beperking. Maar los daarvan zijn er ook wel wat andere zaken die juist op deze plek aandacht behoeven. Het wegdek bijvoorbeeld, dat bestaat uit zogenoemde kinderkopjes, de karakteristieke straatstenen die een heerlijk nostalgisch beeld oproepen, maar bepaald niet prettig zijn om met je rolstoel overheen te moeten hobbelen.
Zichtbaarheid van de rolstoelgebruiker
Een ander zorgenpunt schuilt in de zichtbaarheid van de rolstoelgebruiker op deze locatie. Het is er vaak druk, waardoor iemand in een rolstoel zich al snel minder zichtbaar voelt. Dat leidt tot onzekerheid en soms ook machteloosheid. Als je er overigens überhaupt al kunt komen, want veel rolstoelgebruikers zijn voor het overbruggen van grotere afstanden aangewezen op het openbaar vervoer, maar dat is lang niet altijd zo eenvoudig, zo blijkt uit de studie. De extra obstakels die men op marktdagen ervaart, onder meer door het plaatsen van kramen en door de verder toenemende drukte, zorgt er vaak voor dat mensen in een rolstoel dergelijke uitjes vaker gaan mijden.
Rolstoel voor het gemak
Voor senioren die nog wel redelijk goed ter been zijn, kan de elektrische rolstoel overigens ook juist een reden zijn om er vaker op uit te trekken, juist vanwege het gemak. In dat geval is het gebruiken ervan geen bittere noodzaak, maar meer een soort voorzorgsmaatregel die iemand juist vooruit helpt.