In beeld

Hoe Oppervlaktebehandelingen de levensduur van Asfalt verlengen

Duurzaamheid en kostenbeheersing staan hoog op de agenda voor wegbeheerders. Asfaltverhardingen staan bekend als een duurzaam product in de wegenbouw, maar dankzij innovatieve oppervlaktebehandelingen heeft het behoud van wegen pas echt een volledige transformatie ondergaan. Aan de hand van dit soort behandelingen wordt de levensduur van onze wegen verlengd. Ook draagt het bij aan het tegemoetkomen aan de groeiende eisen van milieuvriendelijkheid en economische efficiëntie in infrastructuurprojecten. Dit is hoe moderne oppervlaktebehandelingen werken en welke voordelen ze te bieden hebben.


Leestijd: 2 minuten

Top view Landscape of Morning Mist with Mountain Layer at north of Thailand. mountain ridge and clouds in rural jungle bush forest
Top view Landscape of Morning Mist with Mountain Layer at north of Thailand. mountain ridge and clouds in rural jungle bush forest

De basis achter een asfaltverharding

Asfalt is een mengsel van bitumen, zand, en stenen, en het meest gebruikte materiaal voor de aanleg van wegen. Hoewel asfalt van zichzelf al bekend staat om zeer duurzaam te zijn, wordt de levensduur ervan op den duur beïnvloed door factoren zoals verkeersbelasting, weersomstandigheden en chemische invloeden. Dit is waarom oppervlaktebehandelingen worden ingezet om te fungeren als extra bescherming.

Oppervlaktebehandeling van wegen omvat het werken aan de bovenste laag van het asfalt. Hierbij kan men ervoor kiezen om de bestaande toplaag te vervangen of een nieuwe laag toe te voegen bovenop de bestaande asfaltverharding.

Technologieën in oppervlaktebehandelingen

De oppervlaktebehandelingen van tegenwoordig maken gebruik van geavanceerde materialen die de eigenschappen van traditioneel asfalt helpen te verbeteren. Materialen zoals gemodificeerde bitumenemulsies zorgen voor een hogere elasticiteit en betere hechting van de asfaltlaag.

Het resultaat? Een verhoogde weerstand tegen mechanische belastingen en temperatuurvariaties. Dit betekent dat het asfalt minder gevoelig is voor schade door de eerdergenoemde factoren. En, hierdoor is er minder onderhoud benodigd op de lange termijn!

Voordelen van Latexfalt

Latexfalt is een innovatieve en marktgerichte organisatie die zich al meer dan 70 jaar bezighoudt met de productie van bitumen en polymeren producten, voor de wegenbouw, bouw en industrie. Zij zijn gespecialiseerd in het gebruik van verschillende toepassingen voor de behandeling van wegoppervlaktes, in grootschalige en kleinschalige projecten. De beste oplossing wordt nauwkeurig uiteengezet op basis van het soort wegverharding en de mate van verkeersintensiteit.

Dit zijn de voordelen van de productie en applicatie van oppervlaktebehandelingen van asfaltverhardingen door Latexfalt:

  • Verhoogde elasticiteit: Latexfalt maakt het asfalt flexibeler, om de vorming van scheuren te verminderen.
  • Weerstand tegen water en chemicaliën: De waterafstotende eigenschappen helpen de onderliggende lagen van het asfalt te beschermen tegen waterinfiltratie, wat één van de voornaamste oorzaken is van asfaltschade door de tijd heen.
  • Verbeterde duurzaamheid: De toevoeging van antislijtlagen en andere coatings verlengen de levensduur van het wegdek, waardoor de noodzaak voor frequent onderhoud afneemt.