1. Begin bij de basis: sterke wachtwoorden
Een solide basis is essentieel, en in de digitale wereld betekent dit het gebruik van sterke wachtwoorden. Zorg ervoor dat uw wachtwoorden complex zijn, met een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Door voor elke account verschillende wachtwoorden te gebruiken, minimaliseert u de risico’s als een van uw accounts wordt gecompromitteerd. Maak ook gebruik van een wachtwoordmanager waardoor uw wachtwoorden beveiligd zijn in een digitale kluis.
2. Bescherm uw digitale omgeving: beveiligde verbinding tegen cyberaanvallen
Een veilige internetverbinding is een must voor het beschermen van uw gegevens en privacy. Het gebruik van een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) is hierbij essentieel. Een VPN versleutelt namelijk uw gegevens en maskeert uw IP-adres, waardoor u anoniem en veilig op het net kunt surfen. Met zoveel VPN-diensten beschikbaar, kan het kiezen van de juiste een uitdaging zijn. Vergelijkingssites als VPNprohelpt u de juiste keuze te maken door gedetailleerde beoordelingen en vergelijkingen van verschillende VPN-diensten aan te bieden.
3. Blijf actueel: software en virusscanner updaten
Het regelmatig bijwerken van uw software en virusscanner is een essentieel onderdeel van digitale beveiliging. Updates bevatten namelijk vaak beveiligingsverbeteringen die uw systemen beter beschermen tegen nieuwe bedreigingen en kwetsbaarheden. Zodra kwetsbaarheden in software bekend worden gemaakt, zijn er cybercriminelen die ervan proberen te profiteren. Houd ze daarom buiten de deur door updates voor software en plug-inns meteen te installeren zodra ze beschikbaar zijn.
4. Wees op uw hoede: alert zijn op phishing e-mails
Phishing-e-mails zijn een veelgebruikte tactiek door cybercriminelen om uw persoonlijke gegevens te bemachtigen. Wees zeer terughoudend met het verstrekken van persoonlijke informatie via e-mail en klik niet op links die verdacht lijken, zelfs als ze afkomstig lijken te zijn van een betrouwbare bron. Met phishing e-mails doen cybercriminelen zich bijvoorbeeld voor als je leidinggevende. Ze vragen of je bedrijfsinformatie toestuurt of geld overmaakt. Trap hier niet in, maar pak je telefoon en vraag aan de persoon in kwestie of deze e-mail klopt. Zodra je een malafide mail hebt ontvangen, meld dit dan direct bij de beheersorganisatie.
5. Uw draagbare schild: beveilig uw mobiele telefoon
Uw smartphone is een toegangspoort tot zowel uw persoonlijke als professionele leven. Beveilig het met dezelfde zorg als uw computer. Gebruik sterke wachtwoorden, houd de besturingssoftware en apps up-to-date. En overweeg het gebruik van een mobiele VPN voor extra veiligheid.
Veilig thuiswerken: een doorlopende inspanning
Het creëren en behouden van een veilige Groningse thuiswerkplek is een continu proces. Door de genoemde 5 stappen te volgen, bouwt u aan een sterke verdediging tegen cyberdreigingen. Wees altijd waakzaam, wees proactief en neem uw digitale veiligheid serieus. Veilig thuiswerken is niet alleen belangrijk voor uw gegevens, maar draagt ook bij aan uw gemoedsrust en productiviteit.