In beeld

Is een Bitcoin-investering een bedreiging voor de financiële stabiliteit?

De cryptovaluta-economie heeft zich enorm uitgebreid, en Bitcoin is geen uitzondering. Hoewel de enorme groei bewonderenswaardig is, gaat deze ook gepaard met vele andere financiële uitdagingen. Sommige problemen treffen individuele beleggers, terwijl andere de stabiliteit van de traditionele banksystemen bedreigen. Enkele jaren eerder beheerste de cryptomarkt slechts een deel van de wereldeconomie. Afgezien hiervan, als u uw handelsreis wilt beginnen, zorg er dan voor dat u Altrix Prime gebruikt, dat geautomatiseerde handelsfuncties biedt.


Leestijd: 3 minuten

De totale marktwaarde van cryptovaluta blijft vandaag de dag aanzienlijk lager, maar is in de loop der jaren wel gegroeid. Deze trend heeft financiële deskundigen ertoe aangezet de bedreiging van Bitcoin voor de huidige economische systemen te onderzoeken. De zaak wordt nog ingewikkelder door de steeds groter wordende omvang van de Bitcoin-markt, die binnenkort nog meer digitale activa en beleggingsmogelijkheden zou kunnen omvatten.

In tegenstelling tot conventioneel geld geniet de cryptovaluta Bitcoin een overweldigende autonomie. Geen specifieke persoon of groep mensen beheert Bitcoin-operaties. In plaats daarvan werkt een gemeenschap van wereldwijd verspreide gebruikers samen om het Bitcoinnetwerk in leven te houden. Dit creëert een operationele decentralisatie, een van de voornaamste bronnen van bedreiging van Bitcoin.

Een overzicht van Bitcoin en traditioneel geld

Kennis van de primaire concepten achter traditioneel geld en Bitcoin is belangrijk om de bedreiging van Bitcoin voor de financiële stabiliteit te begrijpen. Bitcoin werkt bijvoorbeeld op basis van vooraf bepaalde voorwaarden. Zaken als het in omloop brengen van nieuwe Bitcoins en het totale aantal te delven munten zijn afhankelijk van een zelfsturend algoritme. U kunt ze niet veranderen.

Bitcoin-transacties vinden ook plaats van de ene gebruiker rechtstreeks naar de andere. Er zitten geen centrale banken of andere financiële instellingen tussen. Daardoor verloopt de verwerking van betalingen met de Bitcoin-technologie veel sneller dan met traditionele systemen. Het bezit van een Bitcoinadres is ook redelijk eenvoudig. Gebruikers hebben niet meerdere stappen nodig voordat ze er zijn. Bovendien zijn overheidsdocumenten niet nodig om een Bitcoin-portefeuille aan te maken.

Om bijvoorbeeld een bankrekening aan te maken, moet u met uw identiteitskaart naar het dichtstbijzijnde kantoor gaan. Afhankelijk van de bank kunt u aanvullende verificatiedocumenten nodig hebben.

Een ander groot probleem met fiatgeld is de buitensporige staatsmacht erover. De regering kan meer geld in omloop brengen en de lokale munt devalueren. Burgers geven dan meer geld uit dan normaal, wat hun leven bemoeilijkt. Maar de controle van de staat is ook gunstig als hij goed wordt uitgevoerd. Overheidsbeleid maakt fiat geld betrouwbaarder en veerkrachtiger dan Bitcoin.

De echte bedreiging

De bedreiging van Bitcoin voor onze financiële systemen is nauwkeurig en wordt dagelijks groter. Er zijn twee belangrijke factoren die Bitcoin en andere crypto’s gevaarlijk maken. Ten eerste ontbreekt het de meeste Bitcoin-beleggers aan geavanceerde beleggingskennis. Het zijn mensen die volledig gedreven worden door de drang om sneller rijk te worden. Bijgevolg weten ze niet wat ze moeten doen in geval van problemen op de Bitcoin-markt. 

Als bijvoorbeeld de Bitcoinmarkten vandaag crashen, zouden slechts een paar mensen de situatie op de juiste manier aanpakken. De rest van de spelers zou dingen doen die de financiële stabiliteit kunnen vernietigen. Dat komt omdat Bitcoin diep in de economie is doorgedrongen, zelfs in de traditionele systemen zoals banken. Sommige banken geven indirecte leningen in cryptovaluta. Ook verwerken zij dagelijks talloze Bitcoin-transacties.

De andere grote uitdaging met Bitcoin is het onevenwicht in middelen. Wil een financieel systeem goed werken, dan moeten de beschikbare investeringsmiddelen overeenkomen met de totale marktwaarde. Helaas geldt dat niet voor Bitcoin. De markt heeft verschillende mensen aangetrokken die er veel middelen in hebben gepompt. 

De snelle toename van het aantal Bitcoin-beleggers heeft geleid tot een situatie waarin de marktwaarde veel groter is dan de beleggingsfondsen die op een bepaald moment toegankelijk zijn. Dus niet iedereen zou zijn geld onmiddellijk opnemen als er een massale uitstap zou plaatsvinden. De bedrijven die Bitcoinbetalingen verwerken zullen in dat geval onmiddellijk hun deuren sluiten, omdat ze niet in staat zijn alle verzoeken tot opname te verwerken.

Laatste woord 

De Bitcoin-technologie is een opmerkelijke innovatie met veel beloften voor de toekomst. Het is precies waar de wereld de afgelopen jaren op heeft gewacht. De veiligheid en efficiëntie van Bitcoin zijn ongeëvenaard door alle vergelijkbare systemen die momenteel beschikbaar zijn. Een goede regulering van Bitcoin en de hele cryptovalutasector zal echter cruciaal zijn voor succes. Belangrijk is dat mensen, voordat ze in Bitcoin investeren, eerst kennis van de markt moeten hebben om duurzame financiële stabiliteit te bereiken.