Zonnepanelen rukken hard op in Nederland. Menig dak is er al mee belegd, maar natuurlijk nog lang niet allemaal. Temeer omdat sommige daken een uitdaging bieden om dit mogelijk te maken. Daarmee rijst de vraag of je op elk dag zonnepanelen kunt laten leggen. Dat bespreken we in dit artikel.
Schuin of plat dak
Meestal zie je zonnepanelen op schuine daken, maar dat betekent helemaal niet dat ze niet op een plat dak geplaatst kunnen worden. In tegendeel zelfs. Ze worden dan echter niet ‘gelegd’, maar op een standaard geplaatst, zodat ze alsnog schuin staan. Een groot voordeel van een plat dak ten opzichte van een schuin dak, is de vrijheid in het richten van de zonnepanelen. In tegenstelling tot bij een schuin dak, is het bij een plat dak mogelijk om de zonnepanelen zo te plaatsen dat de optimale opbrengst behaald kan worden. Alle reden dus om ook voor een plat dak te kiezen voor zonnepanelen. Interesse? Vraag naar meer informatie bij deze erkende zonnepanelen installateur in Veendam.
Rieten dak
Een geval apart is het rieten dak. Op het oog lijkt zo’n dak niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Steeds meer gebeurt dit echter wel. Als men de panelen verwerkt in het riet, blijkt er namelijk toch veel mogelijk te zijn bij rieten daken. Dat maakt het echter geen ideale combinatie. Esthetisch gezien gaat het ten koste van de uitstraling van zo’n karakteristiek dak, wat eventueel nog op te lossen is door het plaatsen van de zonnepanelen naast dakramen. Op die manier kan het karakter van het dak toch nog zo veel mogelijk behouden blijven.
Gebogen dak
Zonnepanelen worden natuurlijk vooral geplaatst op platte of schuine daken, omdat deze een vlakke ondergrond bieden. Maar er bestaan ook nog gebogen daken. Is het dan onmogelijk om daar zonnepanelen op te plaatsen? Dat zou je wellicht denken, maar dat valt tegenwoordig bijzonder mee. Hoewel een rond dak natuurlijk zo zijn uitdagingen kan opleveren qua montage en oriëntatie van de zonnepanelen, zijn er wel degelijk speciale montagesystemen beschikbaar die het mogelijk maken, net als flexibele zonnepanelen. Ook met een gebogen dak kun je dus in theorie profiteren van zonnepanelen.
Groen dak
Een andere duurzame keuze naast het plaatsen van zonnepanelen op je dak, is een groen dak aanleggen. Het lijkt misschien of het combineren van beiden niet werkbaar is, maar het kan daadwerkelijk een goede combinatie zijn. Onderzoek wijst namelijk uit dat zonnepanelen bij hogere temperaturen juist beter werken op een dak met een groene bedekking. De vegetatie op het groene dak zorgt namelijk voor koeling voor de zonnecellen, doordat ze waterdamp in de lucht brengen.
Dak in goede staat
Mogelijkheden zijn er dus te over, maar een voorwaarde is wel dat het dak in goede staat is. Ook een dak behoeft bij tijd en wijle (groot) onderhoud, en een dak dat niet in goede staat verkeerd, is ook niet geschikt om zonnepanelen te dragen. Is dit het geval bij jouw dak, dan kan het nodig zijn om eerst een dakrenovatie te laten plaatsvinden of dakpannen te vervangen. Deze zonnepanelen service in Stadskanaal denkt met je mee om je dak in de juiste staat te brengen, en kan daar eventueel zelfs bij helpen.
Schaduw
Een andere factor in de geschiktheid van je dak, is de hoeveelheid schaduw die erop valt. Dit bepaalt namelijk hoe rendabel je zonnepanelen gaan zijn, aangezien deze op licht werken. Als er veel schaduw op je dak valt door een dakkapel of bomen, maakt dit je dak in de praktijk minder geschikt voor zonnepanelen. Omdat zonnepanelen meestal in serie geschakeld worden, is de schaduw namelijk ook hinderlijk voor de panelen die niet in de schaduw zitten. Ook die brengen dan minder op, tenzij er een technische oplossing gebruikt wordt om dit te voorkomen. Dat gezegd hebbende is een beetje schaduw natuurlijk niet een groot probleem en vaak ook onvermijdelijk.
Eigenlijk is er dus best veel mogelijk. Als je echt zonnepanelen op je dak wilt, is dat ook op een uitdagend dak vaak wel mogelijk. Onderzoek daarom zeker de mogelijkheden voor het laten plaatsen van zonnepanelen op jouw dak. Net als vele anderen eigen groene energie produceren is immers goed voor het milieu én voor je eigen portemonnee.