In beeld

Planten water geven in de zomer: 3 tips

Last van de lentekriebels? Dan kan je vast ook niet wachten om de zomerplanten weer in de tuin te laten. Hoewel het nog even wachten is totdat de kans op nachtvorst verdwenen is, kun je je tuin nu alvast voorbereiden op de zomer. De afgelopen jaren hebben we heel wat droge en bovenal hete zomers gekend. Dit vraagt om veel aanpassingsvermogen. Zowel van jou als de tuin zelf. Want hoe zorg je ervoor dat je planten ook een hete zomer overleven? Hoe vaak geef je ze water? Op welk moment doe je dit? En zit er ook verschil tussen planten die in de grond of in een pot staan? In dit artikel geven we drie tips.


Leestijd: 2 minuten

1. Planten in een pot water geven 

De meeste mensen hebben wel een aantal plantenpotten in de tuin staan. Dit is de gemakkelijkste manier om je plant mooi te houden. Wel is het belangrijk om onderscheid te maken tussen planten die in de grond leven en die in een pot zijn gezet. Planten in een pot hebben over het algemeen namelijk meer water nodig, omdat ze minder goed in staat zijn om vocht uit de grond te onttrekken. Het maakt hierbij wel verschil welke pot er wordt gebruikt. Zo hebben planten in een zinken bloempot over het algemeen minder water nodig. De pot houdt langer water vast. Dit kan ook een nadeel zijn met vochtige dagen. Als er te lang water in blijft staan, vergroot dit immers de kans op wortelrot. 

De frequentie van het water geven bij planten in potten is lastiger te bepalen dan bij planten in de grond. Dit is namelijk afhankelijk van de pot die wordt gebruikt, maar ook waar de plant staat en hoeveel regen er is geweest. Ook de grootte van de pot kan verschil maken. Een zinken teil kan bijvoorbeeld meestal meer water vasthouden dan een kleinere bloempot. Bij planten in potten is het vooral belangrijk om op de plant zelf te letten. Deze geeft vanzelf signalen dat water nodig is. Bijvoorbeeld doordat je kan zien dat de bladeren gaan hangen of verkleuren. Daarnaast kun je ook aan de aarde voelen om de vochtigheid te bepalen. 

2. Planten in de volle grond 

Planten in de volle grond hebben doorgaans minder water nodig, omdat ze over een grotere oppervlakte beschikken om vocht uit te onttrekken. De beste manier om te bepalen of de plant water nodig heeft, is door het weer goed in de gaten te houden en de plant zelf te bekijken. Verkleurende bladeren of hangende bladeren zijn indicaties dat de plant te weinig water heeft. Je kunt de grond vervolgens vochtiger maken met behulp van een gieter of door een sproeier te gebruiken. 

3. Hete dag? Bewater de planten dan in de vroege ochtend

Is het al een tijdje droog weer en staat er (opnieuw) een zeer hete dag voor de deur? Kies er dan voor om de planten in de vroege ochtend water te geven. Op dat moment kan het water veel minder snel verdampen. Daarnaast is het dan meestal nog niet zo warm, zodat de plant voldoende tijd heeft om het water op te nemen. Probeer de avonduren te vermijden voor het bewateren van je planten, want ze kunnen schrikken van het temperatuursverschil.