In beeld

Recente verbeteringen op het Bitcoinnetwerk

Bitcoin is de meest succesvolle en winstgevende innovatie ooit gebleken. Deze technologie voor virtueel geld is sterk geëvolueerd sinds de lancering ervan in 2009 door Satoshi Nakamoto. Toen dit digitale geld voor het eerst door Nakamoto aan het publiek werd voorgesteld, gingen sommige mensen ervan uit dat het oplichterij was en dat het niet zou blijven bestaan. Maar dit digitale geld heeft het tegendeel bewezen. Sommige van deze gebruikers van digitale activa zijn miljonairs en zelfs miljardairs. Het aantal mensen dat deze elektronische valuta koopt en ontgint is aanzienlijk toegenomen. Daarom wordt dit elektronisch geldnetwerk voortdurend ontwikkeld door zijn gebruikers, aangezien de Bitcoin-gemeenschap ernaar streeft de privacy en schaalbaarheid te verbeteren. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verhandelen van bitcoin, vindt u hier Meer informatie om de kansen en inzichten in de cryptocurrency-markt te verkennen.


Leestijd: 2 minuten

De oorspronkelijke cliënt voor elektronisch geld, de Bitcoin-kern, zit op versie 23.0, wat betekent dat er achter de schermen veel is veranderd. In de afgelopen jaren, sinds deze virtuele munt in 2009 voor het eerst werd gelanceerd door de oorspronkelijke maker, zijn er veel voorstellen gedaan aan de Bitcoin-gemeenschap om de efficiëntie van het netwerk te verbeteren. Sommige van deze verbeteringsvoorstellen zijn door het netwerk goedgekeurd, andere zijn door hetzelfde netwerk verworpen. Bovendien nemen deze kernontwikkelaars van digitaal geld deel aan het ontwikkelingsproces van deze virtuele valuta. Hieronder volgt een overzicht van de recente verbeteringen in dit digitale geldnetwerk. 

Het Lightning Netwerk

Het lightning netwerk is een laag twee betalingsprotocol gebouwd op deze elektronische valuta blockchain. Onderzoekers Thaddeus Dryja en Joseph Poon stelden dit verlichtingsnetwerk voor het eerst voor in 2005. De basis van hun paper waren louter de oorspronkelijke makers, Satoshi’s ideeën over betaalkanalen, en zijn forumdiscussies daarover. Na het voorstel in 2005 bouwden Thaddeus en Joseph Lightning Labs, een bedrijf dat zich uitsluitend zou richten op de ontwikkeling van het Lightning Network. Thaddeus en Pooh hebben echter in 2018 de bètaversie van het Lightning-netwerk uitgebracht. 

Bovendien maakt het Lightning-netwerk gebruik van intelligente contractfunctionaliteit, waardoor gebruikers direct kleine Bitcoin-transacties kunnen verrichten. Deze betalingen met elektronisch geld vinden plaats binnen betalingskanalen, waardoor twee partijen vrij kunnen handelen. Het Lightning Network moest ook helpen het schaalbaarheidsprobleem op te lossen, met lage transactiekosten omdat de transacties en vereffeningen van deze digitale valuta buiten de keten om plaatsvinden. Dit Lightning Network helpt het probleem van schaalbaarheid op te lossen door miljarden transacties per seconde te verwerken. 

Aan de andere kant is het Lightning Network niet zo perfect als het klinkt, want het heeft problemen die spelers voortdurend hebben opgelost. Er wordt onder meer gewerkt aan routevorming en trampoline onion-routing. 

Taproot

Taproot begon in 2021 via een soft fork. Vandaar deze digitale activa-upgrade. Deze taproot verbetert de privacy en zorgt ervoor dat transacties minder kostbaar zijn omdat hij de vergoedingen vermindert en de functionaliteit van intelligente contracten verbetert. De voordelen van de taproot-upgrade maken Bitcoin-transacties goedkoper, efficiënter en meer privé. Gregory Maxwell introduceerde de Taproot-upgrade voor het eerst in 2018. 

Door deze taproot-upgrade kunnen transacties waarvoor meerdere partijen moeten tekenen om ze door te laten gaan, samenkomen, waardoor verificatie op de blockchain gemakkelijker wordt. Deze eerste verificatie helpt de tijd die nodig is om complexe multi-sig transacties te valideren, die vóór de taproot-upgrade erg traag waren, te verkorten. 

Bovendien komt de taproot-upgrade ook de bliksemgebruikers ten goede doordat de netwerkcongestie op deze basislaag voor digitaal geld wordt verlicht. De verificatie van Lightning Network-transacties gebeurt op de Bitcoinblockchain, wat congestie kan veroorzaken. Ook biedt taproot privacy aan deze gebruikers van digitaal geld, omdat het multi-sig transacties verhult.

Conclusie

Deze laatste verbeteringen aan de Bitcoin zijn bedoeld om het potentieel van deze virtuele munt uit te breiden en zijn dus essentieel. Naast de twee bovengenoemde verbeteringen zijn er nog andere, zoals FediMint, het Liquid Network en SegWit.