In beeld

Tijd om de bloemetjes buiten te zetten! Maar wanneer begin je? 

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen is dit een favoriet seizoen. De temperaturen worden steeds aangenamer, we worden vaker getrakteerd op de zon en heerlijke dagen en het is nog niet te warm. Tegelijkertijd is het ook hét perfecte moment om lekker in de tuin aan de slag te gaan. Zodra de eerste mooie lentedag aanbreekt, zien we dan ook dat mensen massaal richting de tuinwinkel gaan om planten en nieuw tuingereedschap aan te schaffen. Tijd om de bloemetjes buiten te zetten! Althans, zo lijkt het. Maar wanneer is eigenlijk het beste moment om zomerplanten in de tuin te zettten? Waar moet je rekening mee houden? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Zo geniet je de komende zomer gegarandeerd van een kleurrijke en bloeiende tuin. 


Leestijd: 2 minuten

Wees geduldig 

Zomerplanten geven maanden kleur aan je tuin. Als ze op het juiste moment zijn geplant, kunnen ze bloeien tot ver in de herfst. Helaas zien we dat veel mensen te snel en te graag willen. Al bij de eerste mooie lentedag worden de zomerbloemen al in huis gehaald. Wees je er echter van bewust dat het weer in Nederland erg onvoorspelbaar kan zijn. Zeker in het begin van de lente. Soms kun je de ene week nog in een T-shirt lopen, terwijl je de andere week weer je winterjas aan moet. Zeker gedurende de nachten kan het nog erg koud zijn. Soms zelfs vriezen. Daarom is het verstandiger om tot ijsheiligen te wachten. Na ijsheiligen is de kans op nachtvorst nihil. Dit is dan ook het moment waarop zomerplanten zo min mogelijk het risico op schade door nachtvorst lopen. Deze dagen eindigen op 14 mei. Vanaf 15 mei kunnen zomerplanten dus als het goed is zonder problemen geplant worden. Natuurlijk houden we nog wel een slag om de arm. Daarom is het wel verstandig om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. 

Wat gebeurt er als er toch vorstschade ontstaat? 

Ben je toch iets te vroeg geweest met het planten? Dan zorgt dit er doorgaans niet meteen voor dat de planten ook echt zullen sterven en niet meer opkomen. Wel kan het vorstschade veroorzaken. Dit is te herkennen aan de bruine bladeren. Daarnaast is ook duidelijk te merken dat de planten minder snel gaan groeien. Ze moeten eerst herstellen van de schade die ze hebben opgelopen. Als de maanden die hierop volgen goed zijn, dan zullen de planten over het algemeen er weer aardig bovenop komen. Toch blijft zichtbaar dat de planten minder uitbundig groeien dan dat ze normaal hadden gedaan onder de juiste omstandigheden. 

Meer water nodig 

Wist je dat zomerplanten over het algemeen meer water nodig hebben? Dit komt omdat ze minder diep wortelen dan andere planten. Ze kunnen daardoor minder vocht uit de bodem halen. Zeker als het een langere periode droog is. Geef de planten daarom altijd voldoende water. Tijdens droog zomerweer is dit minimaal om de dag nodig. Is het erg warm? Dan is het soms zelfs dagelijks noodzakelijk.