In beeld

Waarom goud verkopen? Wat levert het op?

Menig inwoner van Groningen-stad en de omliggende plaatsen is in het bezit van gouden munten, (oude) gouden sieraden of goudbaren. Geldt dit ook voor jou? Dan reken jij je misschien rijk, want goud is geld waard. Daarom kun je overwegen om goud te verkopen. Maar waarom doe je dit en wat levert het je op? In dit artikel geven wij je antwoord op beide vragen, zodat jij voor jezelf kunt bepalen of goud verkopen interessant is.


Leestijd: 2 minuten

Redenen om goud te verkopen
Goud is een kostbaar edelmetaal. Vandaar dat jij je waarschijnlijk in je handjes wrijft als je het bezit. Als je blij bent met je goud, zie je waarschijnlijk niet in waarom je er afstand van zou doen. Toch zijn genoeg redenen om goud te verkopen. Hieronder zetten wij er 3 voor je op een rijtje.

1) Je doet er niets mee
Veel mensen die in het bezit zijn van goud, doen hier niet bijzonder veel mee. Als je fysiek goud hebt, ligt dit waarschijnlijk goed opgeborgen. Logisch, want je verkleint zo de kans dat het bij een inbraak wordt meegenomen. Heb je er al jaren niet naar omgekeken? Dan kan het interessant zijn om goud te verkopen. Verkoop van dit edelmetaal levert je geld op en bovendien maak je het voor inbrekers minder interessant om bij jou in te breken.

2) Je hebt geld nodig
Heb je geld nodig en bezit je goud? Overweeg dan eens om (een deel van) dit edelmetaal van de hand te doen. Omdat goud vaak veel geld waard is, levert de verkoop hiervan je doorgaans een leuk bedrag op. Je kunt goud verkopen omdat je in de financiële problemen zit, maar ook omdat je geld nodig hebt om te investeren. Je kunt het geld dat de verkoop van goud oplevert voor een vakantie of nieuwe auto gebruiken, maar ook investeren in bijvoorbeeld aandelen.

3) Je krijgt er veel geld voor
Als je jaren geleden geïnvesteerd hebt in goud, is de kans groot dat dit edelmetaal inmiddels (veel) meer waard is. Dit kan voor jou een reden zijn om er afstand van te doen. Het is alleen zaak om niet te vroeg te verkopen, want de waarde van goud kan nog verder stijgen. Heb je het geld niet per se nodig? Dan kun je het goud nog even vasthouden of slechts een deel van dit edelmetaal verkopen.

Wat levert goud verkopen op?
Voordat je besluit om goud te verkopen, wil je ook weten wat dit edelmetaal je oplevert. Dit kunnen we je op voorhand helaas niet precies vertellen, want de prijs van goud hangt af van verschillende factoren. Zo wordt de prijs bijvoorbeeld bepaald door vraag en aanbod. Is er veel vraag en weinig aanbod? Dan stijgt de prijs. Als je benieuwd bent hoeveel goud verkopen je oplevert, kun je het beste even een blik werpen op de actuele goudprijs.

Waar verkoop je goud?
Is goud veel waard? Dan vind je het misschien een goed moment om te verkopen. Neem je goud in dat geval mee naar een goudexpert. Hier kun je zowel goud kopen als verkopen. Zo’n professional bepaalt op basis van een taxatie of jouw goud geld waard is en hoeveel je ervoor kunt krijgen. Blijkt het edelmetaal geld waard te zijn, dan brengt een goudexpert hier vaak een bod op uit. Hierdoor kun jij jouw goud direct verkopen.