Wat valt er allemaal onder een bedrijfsongeval?
Op de werkvloer kunnen verschillende soorten ongevallen plaatsvinden. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een ongeval waarbij u:
- Met uw hand tussen een machine terechtkomt
- Van een trap valt wanneer u de kerstverlichting ophangt
- Wordt aangereden door een collega op een heftruck
Allemaal verschillende situaties, maar in iedere situaties is sprake van een ongeval tijdens werktijd. Ook als u op een andere locatie werkt, is er sprake van een bedrijfsongeval. Een bedrijfsongeval hoeft overigens niet altijd op de werkvloer plaats te vinden. U kunt bijvoorbeeld ook gewond raken door een verkeersongeval onderweg naar een klant. Ook dit valt onder een ongeval tijdens werktijd. U bent namelijk in opdracht van uw werkgever de weg opgegaan.
Waarom is uw werkgever vrijwel altijd aansprakelijk te stellen?
In Nederland heeft iedere werkgever een zeer strenge zorgplicht voor de werknemers. Dit bekent onder andere dat uw werkgever:
- Voor een veilige en gezonde werkomgeving moet zorgen
- Duidelijke instructies moet geven over uw werkzaamheden
- Moet waarschuwen voor alle gevaren op de werkvloer
- Alle machines en voertuigen waarmee wordt gewerkt regelmatig laten controleren
- Beschermkleding moet aanbieden indien nodig zoals schoenen met stalen neuzen
Daarnaast moet uw werkgever er ook toezicht op houden dat u de instructies naleeft. Hoe langer u ergens werkt, hoe meer u op de automatische piloot gaat werken. Het is dan belangrijk dat uw werkgever controleert of u alle instructies nog naleeft. Uw werkgever is daarom dus vrijwel altijd aansprakelijk te stellen voor een ongeval tijdens werktijd.
Ongeval veroorzaakt door collega
U kunt gewond raken op de werkvloer, wanneer uw collega een fout maakt. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een collega op een heftruck die u per ongeluk aanrijdt. Of een collega die bepaalde producten niet goed heeft opgeborgen in het magazijn, waardoor u struikelt en valt of er een doos uit een stelling op uw hoofd valt. Deze ongevallen zijn veroorzaakt door uw collega, maar uw werkgever is ook in deze situaties aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. Uw werkgever is namelijk ook verantwoordelijk voor de fouten van ondergeschikten, oftewel: alle werknemers.
Meestal goed verzekerd
Uw werkgever is meestal goed verzekerd voor bedrijfsongevallen. Dit valt onder het goed werkgeverschap dat van uw werkgever wordt verwacht. Een ongevallenverzekering afsluiten is niet wettelijk verplicht, maar de meeste werkgevers hebben dit wel goed geregeld. Daarom hoeft u zich ook geen zorgen te maken over de mogelijke kosten voor uw werkgever.
Hoe kunt u schadevergoeding claimen na een bedrijfsongeval?
Hoewel uw werkgever vrijwel altijd aansprakelijk is te stellen voor een bedrijfsongeval, moet u dit nog wel kunnen aantonen bij de verzekeraar van uw werkgever. Het is daarom altijd belangrijk dat u bewijsmateriaal verzamelt:
- Maak foto’s van de plek van het ongeval en uw letselschade.
- Vraag collega’s of ze willen getuigen over wat ze hebben gezien.
- Ga direct naar het ziekenhuis of uw huisarts om de link tussen uw klachten en het ongeval vast te laten leggen in uw medisch dossier.
Naast het aantonen van de aansprakelijkheid, wilt u ook dat de relatie tussen u en uw werkgever goed blijft. Daarom is het verstandig om geen verhitte discussies aan te gaan met uw werkgever of de verzekeraar, maar deze discussies over te laten aan een ervaren jurist. Zo weet u zeker dat u niet iets zegt waar u later spijt van krijgt. Een jurist kan de discussies voor u voeren zonder emotionele lading. Zo kunt u na uw herstelperiode weer zonder zorgen aan het werk bij hetzelfde bedrijf.Wist u al dat u recht heeft op gratis juridische hulp bij letselschade? De verzekeraar van uw werkgever moet ook de buitengerechtelijke kosten van uw jurist vergoeden. De juristen van JBL&G bieden u deze gratis juridische hulp. Zij hebben bovendien veel ervaring met het succesvol afronden van letselschadezaken waarin het slachtoffer gewond is geraakt door een bedrijfsongeval. Laat u bijstaan in uw letselschadezaak, zodat u rustig kunt herstellen van uw verwondingen!