In beeld

Wat kunnen we verwachten van de toekomst van mobiele telefonie?

Waar we tot enkele jaren geleden nog regelmatig belden met de huistelefoon, is deze uit ons leven verdwenen en is de mobiele telefoon een multifunctioneel apparaat geworden, waar we niet alleen mee bellen, maar praktisch ons hele leven regelen. Een goedkope sim only is een fijne optie om goedkoop te kunnen bellen. Welke ontwikkelingen binnen de wereld van de telefonie gaan zich in de komende jaren uitbreiden? We vertellen er in dit artikel alles over.


Leestijd: 2 minuten

Phonebloks

Bij een sim only aanbieding vind je ook de sim only met nummerbehoud waarmee je je oude simkaart gewoon in een nieuwe telefoon kunt stoppen. Ideaal! Het idee van Phonebloks ontstond in 2013 en bouwt daar een beetje op door. Phonebloks zouden losse onderdelen kunnen zijn die je aan je telefoon kunt toevoegen. Denk hierbij aan een externe batterij of uitgebreider scherm. Het idee van phonebloks is aantrekkelijk, maar veel fabrikanten van mobiele telefoons werken dit tegen, omdat het ook zou betekenen dat mensen minder snel een nieuwe mobiele telefoon zullen kopen.

Irisscan

Tegenwoordig werken veel telefoons al met gezichtsherkenning. Handig, maar tot onze grote frustratie gaat het vaak fout en moet je alsnog je code invoeren. Het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat we onze telefoons kunnen unlocken met een irisscan. Sommige laptops en telefoons kennen al een scan van je vingerafdruk. Je iris is net als je vingerafdruk uniek voor jou. Zo voorkom je dat een vreemde zomaar in jouw telefoon kan. De irisscan wordt waarschijnlijk een stuk nauwkeuriger dan een gezichtsscan en je hebt je vingers er niet bij nodig.

Meer touchsscreen

Praktisch alle mobiele telefoons hebben tegenwoordig een scherm met touchscreen. Sommige oudere telefoons hebben nog een homeknop die geen touchscreen is, maar de meeste telefoons hebben alleen wat knopjes aan de zijkant om het volume aan te passen en de telefoon te locken of op stil te zetten. Het zou zomaar kunnen dat deze knopjes in de toekomst ook touchscreen worden en je straks dus ook aan de buitenkant van je telefoon de boel met touchscreen bedient. Wel is het nog even spannend hoe dat dan gaat uitpakken in je broekzak natuurlijk.

Thermal touch

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van thermal touch in de wereld van mobiele telefonie. Met thermal touch wordt gereageerd op lichaamswarmte en zul je je telefoon dus niet eens meer hoeven aanraken om hem te kunnen bedienen. De grote vragen zijn hoe je met zo’n klein scherm door thermal touch de telefoon nauwkeurig kunt bedienen en of het wel nodig is om je telefoon met thermal touch te bedienen. Misschien voelt het voor ons mensen wel heel onhandig en onlogisch en is touchscreen simpelweg de makkelijkste manier om een telefoon te bedienen.