Sport

4 Mijl weer groot volksfeest

De 23e editie van de 4 Mijl van Groningen is zondag weer uitgelopen op het traditionele feest van lopers, liefhebbers, toeschouwers en atleten. Alleen het weer was wat minder fraai dan te doen gebruikelijk, waardoor het leek dat er minder publiek langs het parcours op de been was. De wedstrijd werd gewonnen door Moses Masai uit Kenia in een tijd van 17.26 minuten. Bij de dames ging de zege naar Sylvia Kibet eveneens uit Kenia. Ze liep een nieuw parcoursrecord in 19.45 minuten.


Leestijd: 1 minuut

De mannen kwamen ruim twintig seconden tekort om het door vijfvoudig winnaar Eliud Kipchoge in 2007 gevestigde parcoursrecord van 17.07 minuten te verbeteren. Dit had vooral te maken met het feit dat er een tactische wedstrijd gelopen werd. De 23-jarige Masai hield het hoofd koel en plaatste in de Herestraat de beslissende en winnende versnelling. Abera Kuma uit Ethiopië werd tweede en zijn landgenoot Gebre Gebremariam derde. Bij de vrouwen werd de winnares van vorig jaar, Meselech Melkamu uit Ethiopië tweede in 19.49 minuten en Benita Willis uit Australië derde op ruim veertig seconden van winnares Kibet.

Sybren Mulder was op de dertigse plek de beste Groninger. Bij de vrouwen werd Marieke Falkmann, in juni nog winnares van de Ladies Run, negende en daarmee de beste Groningse. Vervolgens kwamen de ruim 17.000 recreanten over de streep. De meesten kwamen in droog weer over de streep, maar rond de klok van vier uur kwam pluvius toch nog even langs. Dat mocht de pret niet drukken, want de 23e editie van de 4 Mijl toonde eens te meer aan dat de tweede zondag in oktober echt niet meer van de hardloopagenda weg te denken is.