Sport

Abbingh met Oranje eenvoudig naar volgende ronde WK handbal

Dankzij een 33-20 overwinning op Tsjechië heeft het Nederlands handbalteam met de Groningse Lois Abbingh in de gelederen zich als groepshoofd geplaatst voor de volgende ronde van het WK handbal in Denemarken.


Leestijd: 1 minuut

Lois Abbingh is na haar zwangerschap weer vaste waarde bij Oranje
Lois Abbingh is na haar zwangerschap weer vaste waarde bij Oranje

De winst op Tsjechië was de derde in groep H. Eerder won Oranje met 41-26 van Argentinië en met 40-20 van Congo-Brazzaville. In de eerste twee duels kwam de 31-jarige Abbingh acht keer tot scoren, maar tegen de Tsjechen bleef de ervaren speelster doelpuntloos. Nederland kwam met 2-0 achter, maar stelde vrij snel orde op zaken en stond halverwege al met 14-8 voor.

Beide landen waren vooraf al zeker van de volgende ronde. Het belang was dat de winnaar twee extra punten mee nam naar het vervolg. Door de winst neemt Nederland het maximale aantal van vier punten mee en. Die twee punten kunnen belangrijk zijn in de nieuwe jacht op de titel. Oranje greep in 2019 de wereldtitel in Japan. Abbingh benutte toen in de slotseconde de beslissende strafworp.

In de volgende fase stuit Nederland op Spanje, Oekraïne en Brazilië. De eerste twee van deze poule plaatsen zich voor de kwartfinale. In Groep IV beginnen Abbingh en co woensdagavond om 20.30 uur aan het vervolg tegen Brazilië. Met de vier bonuspunten staat Oranje samen met Spanje bovenaan. Het WK duurt tot en met zondag 17 december. (Foto:www.dames.handbal.nl)