Sport

Abbingh stuit met Oranje op Noorwegen in kwartfinale

Het Nederlands team dendert door tijdens het WK-handbal in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Oranje met de Groningse Lois Abbingh is inmiddels doorgedrongen tot de kwartfinale en stuit daarin op grote favoriet en regerend wereldkampioen Noorwegen.


Leestijd: 1 minuut

Lois Abbingh is na haar zwangerschap weer vaste waarde bij Oranje
Lois Abbingh is na haar zwangerschap weer vaste waarde bij Oranje

In de laatste poulewedstrijd zegevierde Nederland met 29-21 van Spanje, met twee treffers van aanvoerster Abbingh. Alweer de zesde zege in evenzovele wedstrijden. Voor het eerst sinds jaren een grote uitslag tegen Spanje. Zo won Nederland in 2019 in de slotseconde de wereldtitel in de finale tegen de Spanjaarden met de winnende strafworp van Abbingh.

Op het EK van vorig jaar werd het 29-29. Na een slecht begin stelde Oranje snel orde op zaken en stond halverwege met 13-9 voor. De Spanjaarden hadden in de tweede ronde ook al van Tsjechië verloren en is minder sterk dan in het recente verleden. Door de winst knikkerde Nederland Spanje uit het toernooi. Dat nu zelf als groepswinnaar tegen de titelverdediger speelt.

Het was sowieso kiezen tussen twee kwaden. Olympisch kampioen Frankrijk was het andere alternatief. De Fransen bogen een 23-22 achterstand in de slotfase om in een 24-23 zege. Abbingh, die vrijdag tegen Oekraïne topscorer was met acht treffers, blijft met de ongeslagen status op koers voor de wereldtitel en moet nu in het thuisland aantreden. Trondheim is de plaats van handeling. Als Abbingh en co in het hol van de leeuw weten te winnen lijkt in ieder geval een medaille binnen handbereik. (Foto:www.dames.handbal.nl)