Sport

Adriaan Helmantel doet stap terug

Wielrenner Adriaan Helmantel uit Groningen doet met ingang van volgend seizoen een stap terug. De 28-jarige renner richt zich meer en meer op zijn maatschappelijke carrière, waardoor Helmantel het koersen op hoog niveau niet meer kan combineren. Het is nog onduidelijk waar de geboren Westeremder komend seizoen zal koersen. Het ligt voor de hand dat hij dit bij de club waar Helmantel lid is, de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG), zal gaan doen.


Leestijd: 1 minuut

Op de website van Helmantel laat hij het volgende optekenen: "Dit jaar merkte ik af en toe dat de motivatie minder werd. Hierdoor kostte het me meer moeite om hard te trainen en moest ik me steeds meer echt opladen voor wedstrijden. Daarnaast kreeg ik het naast het fietsen ook steeds drukker, onder andere met het begeleiden van sporters met mijn eigen bedrijfje. Dit is echter een bewuste keus geweest, want naast dat het tijd kost, geeft het ook veel voldoening en vind ik het heel mooi om te doen. Al met al dus redenen om goed na te denken over het vervolgen van mijn carrière als wielrenner."

Helmantel koerste zes jaar op het niveau van semi-prof. Eerst bij APAC en later werd dit Cyclingteam Jo Piels. De laatste jaren vervulde de Groninger steeds meer de rol van wegkapitein, waar hij veel plezier aan beleeft heeft. Helmantel is nooit een coureur geweest die veel wedstrijden won. In 2006 wist hij de Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier op zijn naam te schrijven. Een eerste uitdaging als niet-wielrenner is de functie van bondscoach van Ethiopië de komende maand. Begin november vindt het Afrikaans kampioenschap plaats in Namibië.