Sport

Bauke Mollema gaat toch voor goed klassement


Leestijd: 2 minuten

In de negende etappe van Frosinone naar Cava De’ Tirreni over 188 kilometer werd Mollema maandag dertiende. Na bijna de hele dag in de stromende regen te hebben gereden werd het in de slotfase droog. De laatste paar kilometer liepen een paar procent omhoog, waardoor de Raborenner zich waagde in de massasprint. Hij raakte enigszins ingesloten, maar reed naar een keurige klassering in de daguitslag. Het resultaat van alert zijn en in de finale van de etappe continue bij de eerste dertig te rijden. De dagzege ging naar Matthew Goss uit Australië. Hij was respectievelijk Filippo Pozzato en de Amerikaan Tyler Farrar te snel af.

Een dag eerder werd het 23-jarige talent ook al dertiende in de eerste aankomst bergop. Mollema hersteld momenteel makkelijk van zware inspanningen en is groeiende in zijn vorm. Dat tekent de ronderenner. Het mag dan zijn debuut zijn in een grote ronde, maar hij lijkt er niet echt van onder de indruk te zijn. Mollema staat bekend als een nuchtere en intelligente jongen en dat is in de eerste negen dagen van de Giro ook wel gebleken. Hij houdt de kop er goed bij met als voorlopig hoogtepunt zijn prestatie afgelopen zondag in de eerste aankomst bergop. De klimmer ging met de besten omhoog naar de op 1668 meter hoog gelegen finishplaats Terminillo.

In het algemeen klassement steeg Mollema naar plek veertien ten koste van zijn ploegmaat Pieter Weening. De Harekiet raakte verzeild in een tweede peloton en verloor bijna twee minuten. Hierdoor viel Weening terug naar de zestiende plaats. Mollema heeft een achterstand van 6.05 minuten op roze truidrager Alexandre Vinokourov uit Kazachstan. De Groninger heeft zijn zinnen gezet op de witte trui. Het klassement van de beste jongere. In deze rangschikking staat Mollema momenteel vierde. Deze trui is momenteel in handen van de Australiër Richie Porte en Mollema heeft een achterstand van 3.39 minuten in dit klassement. Normaal gesproken zal de algemene klassering pas in het weekend weer door elkaar geschut worden met een klimtijdrit op maandag en op zondag de beklimming van de zwaarste berg in Europa de Monte Zoncolan. Deze berg heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 11,5 procent met een piek naar meer dan twintig procent.