Sport

Bauke Mollema neemt leidersprijs mee in Surhuisterveen

Terwijl alle ogen in de 42e Profronde van Surhuisterveen gericht waren op Tourwinnaar Tadej Pogačar reed Bauke Mollema er ook zijn rondjes. Mollema drukte zijn wiel in de zestig ronden het vaakste als eerste over de streep en won daarmee de leidersprijs.


Leestijd: 1 minuut

Mollema toonde zich regelmatig in de levendige koers over tachtig kilometer. Gadegeslagen door naar schatting 30.000 enthousiaste wielerliefhebbers, die ongetwijfeld grotendeels gekomen waren om Pogačar aan het werk te zien. De 25-jarige winnaar van de Tour de France was aan het einde van de middag met een privévliegtuig geland op Groningen Airport Eelde.

Om vanuit Nice in Friesland zich te tonen. Mollema zat ook mee in de beslissende kopgroep, maar met nog vijf ronden te gaan vertrokken Pogačar, Jasper Phillipsen en Wout Poels om te strijden voor de Gouden Fiets. De Sloveen liet er vervolgens geen twijfel over bestaan wie met dat kleinood aan de haal ging. Pogačar demarreerde twee ronden voor het eind en kreeg het publiek in extase. Phillipsen moest genoegen nemen met plek twee. Poels was derde.

Mollema rolde als negende over de streep, maar mocht na afloop wel naar het podium om de leidersprijs in ontvangst te nemen. De Groninger is vrijdagavond te zien in de Profronde van Heerlen en zondag koerst Mollema dichterbij Groningen. Dan staat de Gouden Pijl in Emmen op het programma.