Sport

Bauke Mollema ontvangt Abel Tasman erepenning

Wielrenner Bauke Mollema heeft zaterdagmorgen in Zuidhorn de Abel Tasman erepenning van de gemeente Westerkwartier gekregen. Burgemeester Ard van der Tuuk reikte de erepenning uit als waardering voor zijn sportieve prestaties en zijn inzet voor een sportieve samenleving door het jaarlijks organiseren van de Bauke Mollema Tocht in onze provincie.


Leestijd: 2 minuten

Bauke Mollema ontvangt Abel Tasman erepenning
Bauke Mollema ontvangt Abel Tasman erepenning

Sinds 2007 is Bauke Mollema profwielrenner. Als middelbare scholier fietste hij dagelijks door weer en wind van Zuidhorn naar Groningen. In de afgelopen jaren heeft Bauke Mollema geweldige prestaties neergezet in de internationale wielerwedstrijden waaronder de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta in Spanje.

Burgemeester Ard van der Tuuk: “Deze fantastische prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven in Zuidhorn en omstreken. Ook is er nationaal en internationale aandacht. Het is en blijft bijzonder dat een oud-dorpsgenoot zo goed presteert op een internationaal podium! “

Bauke Mollema Tocht

Naast de persoonlijke prestaties, zorgt hij ook voor sportief wielerplezier in de provincie Groningen. Zaterdag 7 augustus wordt alweer de 8e editie van de Bauke Mollema Tocht georganiseerd. Jaarlijks is er van jong tot oud veel interesse voor deelname. De voorbereidingen zijn eind vorig jaar gestart en hebben ertoe geleid dat de tocht een groot gedeelte van het Westerkwartier aandoet.

Elly Pastoor, wethouder Sport zegt hierover het volgende: “ Tijdens het sportgala 2019 heb ik Bauke Mollema voor het eerst ontmoet. Tijdens dit gala in het Martiniplaza, ontving Bauke Mollema de titel: ‘Sporter van het jaar 2019, provincie Groningen’. Dit was een geweldige bekroning voor het fantastische seizoen 2019 van onze oud-inwoner.  We zien het uitreiken van de erepenning als een manier om  onze waardering uit te spreken voor zijn bijzondere prestaties, zijn inzet voor het promoten van de wielersport en de manier waarop hij Zuidhorn en het Westerkwartier in beeld brengt.”

Abel Tasman erepenning

De Westerkwartierse erepenning wordt vernoemd naar Abel Tasman, geboren in de classis Westerkwartier in 1603. Hij staat als historische Westerkwartierder symbool voor over grenzen heen kijken en nieuwe horizonnen ontdekken. De naam van Abel Tasman is nauw verbonden met voortvarendheid en voor de verbinding tussen verschillende werelden creëren. De Abel Tasman Erepenning laat zien wat je kunt bereiken met de juiste instelling. Daarmee wordt de nieuwe erepenning hét instrument om personen, groepen of organisaties te eren in de gemeente Westerkwartier.