Sport

Bauke Mollema verrast zichzelf met sensationele Nederlandse titel tijdrijden

Meestal als Bauke Mollema ergens een doel van maakt rolt er wel een goed resultaat uit, maar dat hij woensdag Nederlands kampioen tijdrijden werd is exceptioneel. In Emmen was de 35-jarige Mollema over bijna 30 kilometer ruim een halve minuut sneller dan de grote favoriet Tom Dumoulin.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema was in 2022 Nederlands kampioen tijdrijden
Bauke Mollema was in 2022 Nederlands kampioen tijdrijden

Het was Mollema zijn eerste deelname aan het NK tegen de klok en ook voor het eerst dat hij een rood-wit-blauwe trui aan mocht trekken. De laatste jaren rijdt Mollema steeds beter tegen het uurwerk. Zo werd hij eind mei in de afsluitende tijdrit van de Ronde van Italië vierde. Het kwam er nooit van, maar Mollema achtte dit jaar de tijd gekomen om mee te doen aan de titelstrijd. Het is mooi de combineren met het NK op de weg dat vrijdag op en rond de VAM-berg verreden wordt als laatste voorbereiding op de Tour de France.

De afgelopen twee weken zat Mollema bijna dagelijks op de tijdritfiets en dat betaalde zich uit. De klimmer gaat standaard snel van start en kon het zonder verval in de twee rondes van bijna vijftien kilometer doortrekken naar de finish. Met een gemiddelde van ruim 53 kilometer per uur snelde Mollema over de Drentse wegen. De ervaren coureur hoopte stiekem op een medaille bij een hele goeie dag, maar dat hij de titel veroverde overtrof ook zijn stoutste verwachtingen.

'Dit is één van mijn mooiste overwinningen ooit. Ook omdat het zo onverwacht is', liet Mollema na afloop aan de NOS weten. 'Ik kan het niet geloven. Ik reed zo lekker. Dit voelt zo lekker. Ik had niet gedacht dat ik Tom kon kloppen. Echt gaaf.' Met de zege geeft Mollema zijn erelijst nog maar weer eens extra glans. Er komt ongetwijfeld nog meer bij, want Mollema verlengde recent zijn contract bij zijn ploeg Trek Segafredo met maar liefst vier jaar. (Foto: SEG Cycling)