Blunder Sankoh kost FC Groningen zege; Stadjers in tweede helft volledig de weg kwijt

FC Groningen heeft zaterdagavond in de Eredivisie de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag met 1-1 gelijkgespeeld. Bij rust stond Groningen met 1-0 voor door een treffer van Nicklas Pedersen na ruim een half uur spelen. Na rust raakte de ploeg van Ron Jans volledig de weg kwijt en dat bleek in de 65e minuut toen Gibril Sankoh de bal op knullige wijze in eigen doel schoot. ADO Den Haag trof in de tweede helft ook nog twee keer de lat en een keer de paal. Zeker op basis van de tweede helft kwam FC Groningen met een punt heel goed weg.

Leestijd: 4 minuten

Een verlies was het uitvallen van verdediger Ondrej Svejdik na ruim een kwartier spelen. De Tsjech kwam na een luchtduel verkeerd terecht en ging door zijn linkerknie heen. Svejdik moest op een brancard van het veld met een naar het zich liet aanzien ernstige knieblessure. De angst voor een kruisbandkwetsuur wierp zich in ieder geval op. Kort voor het fatale moment had Svejdik zich ook al moeten laten verzorgen aan dezelfde knie. Zo werd het al met al een redelijk donkere avond voor Groningen. Positief was het spel in de eerste helft. De groenwitten waren de baas op het veld en kwamen voetballend redelijk uit de verf. Met name Thomas Enevoldsen vervulde een prima rol. Hij was voortdurend aanspeelbaar en was dreigend naar voren.

In de eerste minuten van de wedstrijd dook de Deen gevaarlijk op in het Haagse strafschopgebied, maar hij kon een voorzet van Goran Lovre onvoldoende raken om in te koppen. Korte tijd later schoot Danny Holla in kansrijke positie over. De eerste mogelijkheid voor de thuisploeg ontstond na acht minuten toen Karim Soltani het in de korte hoek probeerde. Verder controleerde Groningen min of meer de wedstrijd en ondernam het pogingen om via het middenveld te voetballen. Dat gebeurde ook in de 33e minuut via een snelle aanval uit het boekje. Enevoldsen speelde ineens diep op Koen van de Laak, die op zijn beurt doortikte naar de aan de rechterkant meegekomen Goran Lovre. De overigens zeer tegenvallend spelende Lovre passte in één keer door op Pedersen en die had geen enkele moeite om doelman Barry Ditewig te passeren; 0-1.

Het doelpunt was wel overeenkomstig de wedstrijd en het scenario ontwikkelde zich in principe gunstig voor Ron Jans en de zijnen. De thuisploeg moest meer gaan aanvallen, waardoor er in het verloop van de wedstrijd meer ruimte zou komen. Het ging echter totaal anders. In de tweede helft liet FC Groningen helemaal niets meer zien. ADO-trainer Raymond Atteveld bracht aan het begin van de tweede helft Ricky van den Bergy en Charlton Vicento binnen de lijnen. ADO Den Haag ging opportunistischer spelen en bediende zich vooral van de lange bal. De FC kon daar totaal niet mee omgaan en vergat te voetballen. Bovendien werden vrijwel alle duels om de tweede bal verloren, waardoor de thuisploeg steeds beter in de wedstrijd kwam. Groningen beperkte zich hoofdzakelijk tot het wegtrappen van de bal, waarbij in negen van de tien gevallen sprake was van balverlies. Zo konden de gasten aanvallend nooit gevaarlijk worden en deed het ontbreken van een goed aanspeelpunt zich nadrukkelijk voelen.

De gelijkmaker was dan ook een kwestie van tijd. Nadat doelman Brian van Loo eerst Van den Bergh een vrije trap op de lat had zien schieten, was het de doelman zelf die een minuut later de gelijkmaker voorkwam. Vicento draaide goed naar binnen en krulde de bal naar de linkerbovenhoek, maar via de handen van Van Loo en de lat bleef de gelijkmaker uit.  Zes minuten later was het wel gelijk. Er geen een onoverzichtelijke situatie aan vooraf, waarbij Van Loo zijn centrale verdediger Andreas Granqvist bij het wegboksen van de bal ook raakte. De Zweed stortte ter aarde, maar het spel mocht door en scheidsrechter Van Boekel floot niet. Den Haag kreeg na het half uitverdedigen veel te veel ruimte en Lex Immers kon geheel vrijstaand voorzetten. Om onverklaarbare reden vond Sankoh het nodig om in eigen doel te schieten bij de tweede paal; 1-1. De verdediger had de bal kunnen laten lopen, omdat het een doeltrap was geweest. Sankoh verklaarde na afloop de bal verkeerd te hebben geraakt, maar het was hoe dan ook een blunder eerste klas.

Vervolgens was het een kwestie van met kunst en vliegwerk overeind blijven. Dat ging uiteindelijk goed, maar de thuisploeg had ook nog kunnen winnen toen Soltani zeven minuten voor tijd nog maar eens op de paal schoot. Zo pakte Groningen met veel kreunen en steunen een punt. Het was merkwaardig om te constateren dat een ploeg die in de eerste helft een voetballende intentie had en best aardige dingen liet zien, maar na de thee naar een bedenkelijk niveau wegzakte. FC Groningen heeft de weg naar boven nog zeker niet helemaal ingeslagen. Daarvoor is het als geheel te labiel en lijkt de ploeg vooral een leider te missen, die de boel op sleeptouw neemt en de lijnen uitzet. Aan de andere kant had het ook zomaar tot de mogelijkheden behoort, dat Groningen zonder de fout van Sankoh de drie punten mee had kunnen nemen. Nu blijft de FC met 9 punten uit 9 wedstrijden onderin de middenmoot staan. De komende twee weken is er weer tijd om te trainen en dan komt FC Utrecht op zondag 18 oktober op bezoek in de Euroborg.