Sport

Boomstra gaat via een partij sneldammen op jacht naar eerste winst in WK-match

In de zesde partij van de WK-match om de wereldtitel dammen was Roel Boomstra uit Groningen dichter bij winst dan in de vijf voorgaande ontmoetingen tegen Alexander Schwarzmann, maar het eindigde toch in remise. In de High Tech Campus in Eindhoven moest de Russische regerend wereldkampioen alle zeilen bijzetten om Boomstra van zich af te houden.


Leestijd: 1 minuut

Roel Boomstra krijgt met derde wereldtitel beloning voor sterk spel
Roel Boomstra krijgt met derde wereldtitel beloning voor sterk spel

Boomstra ging vol het orgel en trok vanaf het begin ten strijde om een eerste beslissing in de titelstrijd te forceren De Groninger had vanaf het begin een voordeel op het dambord en probeerde zo lang mogelijk dit uit te nutten. Schwarzmann speelt vanaf partij één heel verdedigend en had dit ook nu weer tot kunst verheven. Boomstra ging zo lang mogelijk door, maar na 57 zetten was het over. De zesde puntendeling was een feit.

Dat betekent een eerste tiebreak. Daarbij is de procedure eerst drie partijen rapid met twintig minuten bedenktijd plus tien seconden per zet. Vervolgens drie blitz partijen (tien minuten bedenktijd en vijf seconden per zet) en als er dan nog geen winnaar is volgen superblitz partijen met tien minuten bedenktijd en twee seconden per zet. Dat gaat net zo lang door tot er een winnaar is en één van beide dammers op voorsprong komt in de WK-match.

Het is vanaf 11.00 live te volgen via www.worldtitlematchdraughts.com