Sport

Boomstra heeft wonder nodig voor derde wereldtitel

In Tallinn heeft Roel Boomstra uit Groningen een hoop geluk nodig om voor de derde keer wereldkampioen dammen te worden. Met nog één ronde te gaan in Estland heeft Boomstra een punt achterstand op leider Alexander Schwarzman. Stadgenoot Wouter Sipma staat vijfde met elf punten.


Leestijd: 1 minuut

Roel Boomstra krijgt met derde wereldtitel beloning voor sterk spel
Roel Boomstra krijgt met derde wereldtitel beloning voor sterk spel

In de laatste ronde treft de 28-jarige internationale grootmeester hekkensluiter N'cho Joel Atse uit Ivoorkust. Boomstra moet sowieso winnen om nog kans te maken. Leider Schwarzman heeft een veel lastigere tegenstander, de nummer vier Jan Groenendijk. En dan is de nummer twee Alexander Getmanski, die evenveel punten als Boomstra heeft er ook nog. De Rus treft middenmoter Jitse Slump.

In het scenario dat Boomstra zelf wint, Groenendijk afrekent met Schwarzman en Getmanski een puntendeling overeenkomt kan de Groninger de champagne ontkurken. In alle andere gevallen is het afwachten en brengt een barrage mogelijk een beslissing. Mocht de wereldtitel er niet in zitten dan heeft Boomstra in ieder geval een escape.

Hij mag dan sowieso deelnemen aan de volgende WK-match nadat tienvoudig wereldkampioen Alexander Georgiev in een eerder stadium verstek liet gaan en zijn rechten verspeeld heeft. Het WK wordt om en om in toernooi en een match met twee spelers afgewerkt.