Sport

Donar begint aan seizoen met andere competitieopzet

Het zal misschien even wennen zijn voor de fans van Donar. De laatste jaren was er na de reguliere competitie al de BNXT-League met België. Dit seizoen is het met negentien ploegen volledig geïntegreerd. De Eredivisie in Nederland en de Pro Basketball League.


Leestijd: 1 minuut

Een vol Martiniplaza bij een wedstrijd van Donar
Een vol Martiniplaza bij een wedstrijd van Donar

Negen Nederlandse ploegen en tien uit België spelen een volledige competitie en gaan een lang seizoen tegemoet. Het seizoen begint komend weekend en loopt tot uiterlijk 15 juni 2025. Dat betekent dat de supporters van Donar ploegen op het parket van Martini Plaza gaan zien waar ze wellicht amper van gehoord hebben. Zo is Union Mons-Hainout uit Wallonië de tegenstander in de eerste thuiswedstrijd op 21 september.

Andere tegenstanders zijn bijvoorbeeld House of Talents Kortrijk Spurs, Okapi Aalst en de Stella Artios Leuven Bears. Even wennen, maar nieuwe prikkels kunnen de competitie ten goede komen. Vanuit de gedachte dat de competitie in zijn geheel sterker wordt en daarmee spannender. En hopelijk meer aandacht.

Wat in de Eredivisie niet het geval was is dat de nummer laatst degradeert. Dat maakt het onderin dus sowieso spannender. Na de reguliere fase volgen de nationale play-offs gevolgd door de BNXT-finale tussen de Nederlandse en Belgische kampioen.

Welke rol de ploeg van coach Andrej Stimac gaat spelen is vooralsnog koffiedik kijken. Het budget is volgens de club vergelijkbaar met vorig seizoen. Toen lukte het niet om echt te strijden voor de prijzen. In de beker strandden de Groningers in de kwartfinale, Europees was het in de poulefase snel gedaan en in de competitie was de halve finale tegen Den Bosch het eindpunt.