Sport

Donar contracteert oud NBA-speler Damjan Rudež

Donar heeft zich voor de komende twee seizoenen versterkt met de Kroaat Damjan Rudež. Hij speelde drie seizoenen in de NBA. Damjan is ook de jongere broer van Ivan Rudež, de nieuwe coach van Donar. In totaal speelde Damjan Rudež zo'n 146 wedstrijden in de NBA.


Leestijd: 1 minuut

Donar contracteert oud NBA-speler Damjan Rudež
Donar contracteert oud NBA-speler Damjan Rudež

Damjan begon zijn carrière bij KK Zrinjevac in Zagreb. Op 18-jarige leeftijd verkaste hij naar Oostende, waar hij twee jaar speelde. Een periode van 10 jaar langs vele Europese topclubs volgde, bijvoorbeeld Olympia Ljubljana en Zaragoza, waar hij EuroCup speelde met onder andere Henk Norel, een van de beste Nederlandse spelers van de afgelopen jaren. Hij won in dat tijdperk drie kampioenschappen en werd drie maal verkozen in het Kroatische all-star team.

Door zijn prestaties kwam hij in het vizier van de Indiana Pacers, waar hij een goede tijd kende in het seizoen 14-15. Hij speelde daar 15 minuten per game en scoorde 4,8 punten gemiddeld. Na nog twee korte NBA-periodes bij de Minnesota Timberwolves en de Orlando Magic, keerde hij terug naar Europa om te gaan spelen voor Valencia, waar hij EuroLeague ervaring opdeed.

Na een stop in Monaco speelde hij in het seizoen 18-19 bij UCAM Murcia, waar hij tot 5,4 punten en 1,3 rebounds kwam in de competitie; zijn gemiddelden in de Champions League waren iets beter. Met Murcia speelde hij onder andere samen met de Nederlands international Charlon Kloof.

Damjan Rudež is 2.08 lang en kan op beide forward posities uit de voeten. Hij is een goede driepuntsschutter, maar kan ook een drive maken en heeft oog voor zijn medespelers.

Coach en broer Ivan Rudež omschrijft hem als een ervaren speler die zichzelf in Europa en de NBA bewezen heeft. "Zijn spelkennis en professionele instelling zijn goed voor het team en een motivatie voor jonge spelers. Hij is zeer gemotiveerd", zegt hij. 

Damjan Rudežheeft een contract getekend voor twee seizoenen. De selectie bestaat voor komend seizoen nu uit Shane Hammink, Thomas Koenis, Leon Williams, DaVonté Lacy, Jarred Ogungbemi-Jackson, Kjeld Zuidema, Nesta Agasi, Will Moreton, Sheyi Adetunji en Damjan Rudež. Daar komen nog twee spelers bij.

https://www.youtube.com/watch?v=KEj3v-dB04Q