Sport

Donar na kleine nederlaag op weg naar duel van de waarheid

Voor de basketballers van Donar is het woensdagavond erop of eronder. In de halve finale om de landstitel staan de Groningers met 2-1 achter in de best-of-five serie tegen Heroes Den Bosch en moeten duel vier winnen om de kans op de finale overeind te houden.


Leestijd: 1 minuut

Martiniplaza zit ongetwijfeld vol tegen Den Bosch
Martiniplaza zit ongetwijfeld vol tegen Den Bosch

Het gehavende Donar geeft de afgelopen wedstrijden echt alles wat ze in zich hebben. Met veel energie en vechtlust is de serie tegen favoriet Den Bosch, eindigde als eerste in de reguliere competitie, spannender dan velen misschien wel verwacht hadden. In de derde halve finale afgelopen zondag kwam de ploeg van coach Andrej Stimac heel ver, maar moest het uiteindelijk met 100-90 afleggen.

In de wetenschap dat Jordy Kuiper, Theo John en Karolis Babusis al langere tijd geblesseerd zijn. John Meeks was ook uit de running, maar speelt sinds kort weer mee. Wat Donar nieuwe impulsen geeft. In halve finale drie vielen tot overmaat van ramp David Gabrovsek en Dakota Quinn geblesseerd weg. Met respectievelijk kwetsuren aan neus en gezicht.

De vraag is wie van de afwezigen woensdagavond in de halve finale waarin Donar met de rug tegen de muur staat fit genoeg zijn om op het parket te staan. Kuiper is sowieso niet meer inzetbaar dit seizoen. De kans is groot dat Stimac met een kleine selectie de alles of niks wedstrijd moet spelen. Als iets duidelijk is geworden de afgelopen periode is dat Donar meer en meer een team is geworden onder leiding van de nog jonge aanvoerder Kjeld Zuidema.

Met de steun van het publiek is er veel mogelijk. De serie heeft tot nu toe laten zien dat het verschil in de praktijk minder groot is dan je op papier zou verwachten. In de eerste halve finale verloor Donar met 90-79. Afgelopen vrijdagavond was er in Martiniplaza een 82-75 zege. Met Meeks en Nick Tomsick als belangrijkste exponenten. Nog één keer alles geven en dan volgt vrijdagavond de allesbeslissende vijfde halve finale.