Donar plaatst zich voor Elite Gold

Donar heeft de eerste de beste gelegenheid om zich te plaatsen bij de beste vijf direct gegrepen. In MartiniPlaza versloeg Donar concurrent Zeeuw@Zweeuw Feyenoord met 64-57. Dat was voldoende voor een plekje in de Eilte Gold, wat recht geeft op de strijd met de vijf beste ploegen van België voor de volgende competitie.

Leestijd: 2 minuten

Het was weer een keer genieten voor de Donar-fans

Door de plaatsing zijn de twee resterende wedstrijden komende dinsdagavond thuis tegen koploper Heroes Den Bosch en de zaterdag erop in Leeuwarden tegen Aris op voor dat punt niet meer van belang. Misschien zit een hogere plek op de ranglijst van de BNXT-League er nog wel in. De basis legden de Groningers in het eerste kwart. Onder leiding van de Zweed Viktor Gaddefors, die zeven punten voor zijn rekening nam, speelde Donar prima en nam een 21-10 voorsprong.

In de wetenschap dat Donar de uitwedstrijd met twee punten verschil verloren had en met minimaal drie punten voorsprong moest winnen om het onderlinge voordeel in handen te krijgen. In het tweede kwart was het allemaal wat minder vloeiend wat de thuisploeg op de vloer legde. Feyenoord, dat wegens blessures maar met zeven speler aantrad, kwam terug in de wedstrijd en verkleinde de marge naar een punt of vijf. Verder liet Donar het niet komen en ging rusten met een 34-25 voorsprong.

De beslissing viel direct na de pauze. De ploeg van coach Andrej Stimac kwam energiek uit de kleedkamer en begonnen aan een mooie reeks scores. Aanvallend ging het niveau omhoog. De voorsprong liep op richting de twintig punten en in de loop van het derde kwart was duidelijk dat Donar aan een winnende wedstrijd bezig was. Met nog tien minuten op de klok was de stand 53-35.

Het laatste kwart was van de zijde van Donar niet heel best. Het begon aanvankelijk nog goed met een voorsprong van meer dan twintig punten, maar daarna was de focus weg. Het gevolg was vaak balverlies. Daardoor kon het gehavende Feyenoord nog weer wat terugkomen in de wedstrijd. Donar verloor het laatste kwart met 22-11, maar de winst kwam niet meer in gevaar. Willem Brandwijk en Andrej Magdevski waren topscorer met 15 punten. Met nog twee duels te gaan staat Donar vijfde met 26 punten uit 16 duels.