Eerste thuiszege FC Groningen

FC Groningen heeft zondag in de Euroborg met 1-0 gewonnen van Vitesse. Na nederlagen in de eerste drie thuiswedstrijden, was dit de eerste competitie zege op eigen veld van dit seizoen. Danny Holla was in de 26e minuut de matchwinner toen een vrije trap onbedoeld rechtstreeks het doel in ging. In de slotfase miste aanvoerder Koen van de Laak nog een strafschop. FC Groningen heeft nu acht punten uit acht wedstrijden en is gestegen naar de dertiende plek in de Eredivisie. Smet op de wedstrijd vormde de negatieve interactie tussen het publiek en hun helden.

Leestijd: 2 minuten

Het publiek liet al vrij snel middels fluitconcerten blijken niet onder de indruk te zijn van het spel van de thuisploeg. In de tweede helft werden wissels ook nogal heftig begeleid. Eerst was er na een kleine zeventig minuten gefluit bij de wissel van Thomas Enevoldsen. De Deen had kort daarvoor op de lat geschoten en de wissel werd niet gepikt. Vijf minuten later was Goran Lovre de gebeten hond. Onder een luid fluitconcert verliet hij het veld, waardoor de toeschouwers hun onvrede over het spel van de middenvelder lieten blijken.

Trainer Ron Jans had het elftal dat afgelopen woensdag in de beker met 4-2 bij FC Utrecht won in tact gelaten. Morten Nordstrand was nog niet fit genoeg om te starten. Voor bijna 22.000 toeschouwers werd het zeker geen spektakelstuk in de Euroborg. Het baltempo was in grote delen van de wedstrijd laag, waardoor positiespel vaak niet uit de verf kwam. Toch nam Groningen in de 26e minuut de leiding. Holla nam de vrije trap, nadat een overtreding op hem gemaakt was. De door Holla aangesneden bal viel pardoes achter Vitesse doelman Piet Velthuizen; 1-0. Een mooie opsteker. Dat het achteraf het enige doelpunt van de wedstrijd bleek te zijn, kon toen nog niemand vermoeden. Kort voor de pauze had Van de Laak de 2-0 op het hoofd, maar zijn kopbal ging er via doelman en lat niet in.

Het spel werd in de tweede helft zeker niet beter op. Lasse Nilson werd namens Vitesse dreigender en had een aantal malen de gelijkmaker op de schoen. Thomas Enevoldsen kegelde de bal kort voordat hij in de 69e minuut gewisseld werd tegen de onderkant van de lat. In de laatste twintig minuten kwamen Mike Zonneveld, Tim Matavz en Gonzalo Garcia nog binnen de lijnen. Het was voor Garcia zijn eerste optreden in het eerste elftal sinds hij tijdens de seizoensopening tegen Ajax begin augustus geblesseerd uitviel. Garcia was betrokken bij het ontstaan van de strafschop twee minuten voor tijd. Vitesse-verdediger Alexander Büttner legde de Uruguayaan neer binnen de beruchte lijnen. Van de Laak wist het cadeautje echter niet goed uit te pakken, want hij schoot de elfmetertrap naast.

Het werd Groningen uiteindelijk niet noodlottig en na vier minuten blessuretijd kon de eerste thuiszege van het seizoen gevierd worden. Dat is de belangrijkste conclusie, want de kwaliteit van het spel was nog niet om over naar huis te schrijven. Gezien de situatie waarin FC Groningen zich bevindt gaat het voorlopig echter vooral om de punten. De FC heet nu acht uit acht en en mag volgende week op bezoek bij ADO Den Haag. De Hagenezen staan tiende met tien punten. Bij winst kan Groningen dan in de stand voorbij ADO. De supportersvereniging vierde tijdens de wedstrijd haar 25-jarig bestaan en bij een dergelijke feestwedstrijd paste ook maar één ding, een overwinning. Gelukkig gebeurde dat, zodat er ondanks het mindere spel toch sprake was van een prima zondag voor iederen die een groenwit hart heeft. Jammer dat men dat op een negatieve manier blijken.