Sport

FC Groningen blijft na 0-0 tegen AZ ongeslagen

Het was zeker geen spektakelstuk, maar FC Groningen doorstond de eerste echte testcase bij de terugkeer in de Eredivisie met verve. In de Euroborg hield de FC AZ uit Alkmaar, dat al jaren stabiel bij de top vijf speelt, op 0-0. Na de drie speelrondes staat Groningen fraai tweede met zeven punten. Twee minder dan koploper PSV.


Leestijd: 1 minuut

De Euroborg loopt weer vol
De Euroborg loopt weer vol

Daarmee kent FC Groningen een droomstart en heeft de wind vol in de rug. De intensiteit was enorm. Met tomeloos veel energie en inzet knokte de ploeg van trainer Dick Lukkien zich in de wedstrijd. Gesteund door een zo goed als volle Euroborg. De sfeer was zeer aanstekelijk en doet in niets meer herinneren aan de ellende van amper een jaar geleden.

Voor de pauze in het schaakspel waren de Alkmaarders de betere ploeg. Zonder overigens tot veel kansen te komen. FC Groningen creëerde amper iets. In de tweede helft was de thuisclub brutaler en gaf meer druk naar voren. Een kwartier na de pauze kreeg de thuisploeg de enige grote kans. Uitblinker Thom van Bergen kwam goed door over de linkerkant en had ook voor ploeggenoot Romano Postema. De spits terug in de basis na een blessure nam de bal net niet goed genoeg aan waardoor een treffer uitbleef.

Gesteund door een uitblinkende doelman Etienne Vaessen trok Groningen een meer dan verdiend punt over de streep. Het leverde na afloop louter tevredenheid op. FC Groningen speelde voor de gelegenheid in een speciaal shirt met Gronings Ontzet als inspiratie. Vermoedelijk was de weerstand in 1672 om de stad te behouden groter dan AZ van het lijf te houden. De voldoening was er niet minder om.

Zeven punten in de eerste drie wedstrijden en nog altijd ongeslagen zal vooraf bijna niemand rekening mee gehouden hebben. Dit gegeven zorgt voor een boost waar de club de komende weken van kan profiteren. Te beginnen komende zaterdag in de uitwedstrijd tegen Almere City. De hekkensluiter is nog puntloos en lijkt op voorhand een te nemen horde. Lukkien en co zullen er ongetwijfeld waken voor onderschatting door de spelers met beide benen op de grond te houden.