FC Groningen brengt ongeslagen reeks op twaalf wedstrijden

Alleen een virus kan FC Groningen momenteel tegenhouden. Het grootste deel van de selectie werd vorige week gevloerd door het norovirus waardoor spelen tegen FC Emmen niet mogelijk was. Grotendeels hersteld won Groningen maandagavond in Amsterdam met 1-0 van Jong Ajax en is inmiddels twaalf wedstrijden op rij ongeslagen.

FC Groningen fans jaren geleden in het uitvak van SC Heerenveen

De winnende treffer viel na een kleine twintig minuten spelen. Thom van Bergen, bekritiseerd vanwege het missen van teveel kansen, aarzelde niet en knalde van dichtbij via de onderkant van de lat zijn derde seizoentreffer binnen. Het doelpunt was het resultaat van goed storend werk van Romano Postema en Joey Pelupessy.

In de eerste helft speelde de ploeg van trainer Dick Lukkien zoals de laatste weken te doen gebruikelijk. Met veel energie en werklust de tegenstander opjagen en zo een overwicht krijgen. Het had in de eerste minuut al raak kunnen zijn, maar Johan Hove zag zijn inzet op de paal belanden. Voor de rust was FC Groningen duidelijk bovenliggend en kwam terecht op voorsprong.

Na de pauze werd het een ander verhaal. De naweeën van het virus bleken toch nog aanwezig. FC Groningen bleek niet in staat om de intensiteit van de eerste helft voort te zetten. Bovendien kreeg de FC op sportcomplex de Toekomst te maken met de straffe tegenwind. Jong Ajax drong wel aan, maar tot echt grote kansen leidde dit niet.

Op wilskracht en onverzettelijkheid speelde FC Groningen de slotfase van de wedstrijd en slaagde erin de minimale voorsprong over de streep te trekken. Drie punten erbij en gestegen naar de zesde plaats in de Keuken Kampioen Divisie met 35 punten uit 21 duels. De achterstand op de tweede plaats, dat recht geeft op directe promotie naar de Eredivisie, bedraagt nog maar vijf punten.

Een directe promotieplaats komt derhalve na een dramatische start serieus in beeld. Komende vrijdag komt nummer elf Jong AZ op bezoek in de Euroborg. De Alkmaarders hebben maar drie punten minder, maar wel een wedstrijd meer gespeeld.