Sport

FC Groningen geeft voorsprong uit handen in Tilburg


Leestijd: 2 minuten

De strafschop was na afloop het meest besproken moment. De overtreding werd namelijk buiten het strafschopgebied ingezet en Demouge ging wel erg gewillig naar de grond. De ploeg van trainer Ron Jans had het echter nooit zover moeten laten komen. Groningen begon goed aan de wedstrijd en maakte goed gebruik van de ruimte aan de zijkanten. Met name Sepp de Roover en Thomas Enevoldsen gingen daar in de beginfase prima mee om. Dat leidde ook de openingstreffer in. Enevoldsen kwam goed door tot op de achterlijn en diens voorzet kwam voor de voeten van Van de Laak; 0-1. Een mooi moment voor de aanvoerder in zijn honderdste wedstrijd voor FC Groningen.

Na het openingskwartier raakten de groenwitten de controle over de wedstrijd kwijt. Willem II werd brutaler en Groningen kreeg steeds minder lijn in het spel. De zwak spelende Nicklas Pedersen en in mindere mate de onzichtbare Morten Nordstrand bleken niet in staat om als aanspeelpunt te fungeren. Ze konden zelden een bal vasthouden, waardoor Groningen niet meer aan aanvallen toekwam.Hierdoor oogde het spel onsamenhangend en onrustig. De 1-1 kan op het conto van de tegenvallende Mike Zonneveld en Fredrik Stenman geschreven worden. Beiden lieten Zijler veel te gemakkelijk naar binnen dribbelen en zonder noemenswaardige tegenstand kon hij de bal van afstand in de kruising jagen; 1-1.

In de tweede helft regeerde opportunisme. Groningen hanteerde veelvuldig de lange bal in de hoop gevaar te stichten. Andreas Granqvist ging halverwege de tweede helft ook mee naar voren en fungeerde als bliksemafleider. Het werd echter zo druk in het strafschopgebied van Willem II dat er nauwelijks ruimte onstond en de factor geluk de boventoon voerde. Voetballend was het onder de maat wat FC Groningen liet zien en dat moet snel verbeteren. Er was hoop na de 1-0 zege bij Heerenveen afgelopen zaterdag, maar door de 2-1 nederlaag in het Koning Willem II stadion zakt de FC weer op de ranglijst. Voorlopig weer naar de onderste regionen met vijf punten uit zeven wedstrijden.

Komende woensdag stuit Groningen in de strijd om de KNVB-beker op FC Utrecht. Het duel in Nieuw Galgenwaard zou aangegrepen kunnen worden om alle schroom maar eens van zich af te gooien. Jans heeft het lek in ieder geval nog niet boven. Nordstrand toonde zich in Heerenveen, maar was in Tilburg grotendeels onzichtbaar en kreeg ook geen enkele kans op een treffer. Komende maandag maakt Petter Andersson zijn eerste minuten na zijn knieblessure en zijn terugkeer in het elftal zou wel eens heel belangrijk kunnen zijn.