Sport

FC Groningen is in alles helemaal terug op het hoogste niveau

Een jaar geleden was FC Groningen op sterven na dood. Met sportief gezien de degradatie en veel negativisme. Met gestaakte wedstrijden en nare taferelen. Met de afgelopen vrijdag gerealiseerde promotie is Groningen terug op het hoogste niveau.


Leestijd: 2 minuten

De Euroborg was vrijdag tegen Roda JC helemaal uitverkocht
De Euroborg was vrijdag tegen Roda JC helemaal uitverkocht

Samen met de supporters, want als er iets is wat afgelopen seizoen heeft laten zien is de enorme betrokkenheid van de fans. De echte supporters zijn achter de club blijven staan en dat zijn duizenden. Kijk alleen maar naar de corteo voorafgaand aan de wedstrijd vanaf de Europaweg naar het stadion. Indrukwekkende beelden van de groen-witte optocht. Beelden die de hele wereld overgaan.

Het zijn uiteindelijk de doelpunten van Johan Hove en Jorg Schreuders die FC Groningen terugbrengen naar het hoogste niveau. Maar de basis daarvoor is ruim een half naar geleden gelegd. Eind oktober was Groningen onder leiding van trainer Dick Lukkien een gemankeerde ploeg die nog altijd gebukt ging onder de degradatie. Teveel elementen van het dramatische vorige seizoen klonken door in wat er op het veld gebeurde.

Door te kiezen voor eigen jeugd met Thom van Bergen, Romano Postema, Luciano Valente, Wouter Prins en Schreuders plus Hidde Jurjus als betrouwbare doelman is FC Groningen weer boven komen drijven. Financieel nam de club enorme risico’s. Door volledig te speculeren op in één seizoen te promoveren en het personeelsbudget zo goed als ongemoeid te laten. Een begrotingstekort van meer dan zes miljoen euro calculeerde de club bewust in.

In die zin is de gelijkmaker die Van Bergen vorige week in de uitwedstrijd tegen Telstar die in blessuretijd binnenkopte het meest cruciale doelpunt van het seizoen gebleken. Daardoor kwam Groningen is de positie om het tegen Roda JC af te maken. Met alle positieve gevolgen van dien. De verkoop van seizoenkaarten is maandag begonnen. De selectie gaat aan het einde van de week vier dagen naar Ibiza om de bloemetjes nog maar eens buiten te zetten.

Dan begint de vakantie en kan de technische staf werken aan de selectie voor het nieuwe seizoen. De supporters kijken terug op een geweldige ontknoping en kunnen niet wacht tot de rentree in de Eredivisie en financieel is het doemscenario afgewend. Kortom FC Groningen is in alles terug op het hoogste niveau.